På samma scen som Hoola Bandoola Band

Hösten 1975 medverkade Piteå Havsband i en konsert  i Norrmalmia Sporthall i Piteå. Vi stod uppställda alla banden på rad. "Granne" med oss, var Hoola Bandoola Band med Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Vi fick tillfälle att träffa många människor när vi var ute på turné eller vid sådana här tillfällen då vi gav konsert, antingen i Christinasalen eller som i detta fall i Norrmalmia Sporthall. 1 000 personer satt i publiken den här kvällen för att lyssna och iaktta de uppträdande grupperna.




¤ Musikfesten i Norrmalmias A-sal samlade omkring tusen personer
från 3 till bortåt 70 år. Men ungdomen dominerade naturligtvis. Piteå
FIB-grupp arrangerade i samarbete med kulturnämnden, Musikforum
och Rikskonserter.

Vilken musikfest!
Nio musikgrupper och tusen personer i Norrmalmias A-hall. Pite Big Band öppnade med att spela flera jazzlåtar och föreställningen slutade först fyra timmar senare!
Det blev en riktig avspark för höstens och vinterns, får man hoppas, långa rad av musikarrangemang i Piteå.

Arrangörerna, Piteå FIB-grupp, kulturnämnden, Musikforum och Rikskonserter, hade verkligen "bullat upp" och presenterade inte mindre än nio musikgrupper. Såväl lokala, regionala som riksband. Jazzbandet Piteå BB öppnade en kvart efter utsatt tid - det tar en stund innan tusen personer satt sig tillrätta, hittat rätta platsen och pratat från sej.

Musikfesten fortsatte med Contraband, ett gäng pitegrabbar som trycker väldigt hårt på texterna. Budskapet ska fram först och främst.

¤ REV AV EN POLKA
Applåderna dånade och publiken hurrade - precis så där starkt och övertygande som om hemmalaget i basket eller handboll sätter in det sista och avgörande anfallet - när Norrlåtar spelade. Grabbarna saknade knätofs men spelade ändå folkmusik med stort F. Många av deras låtar är lokalt förankrade. De har en riktig guldgruva att ösa ur sedan de kånkat runt med fiolerna under armarna och in i stugorna för att "inventera" folkmusik.


¤ Hoola Bandoola Band var "riksgänget" i musikfesten. Musikgruppen
har en rad skivor bakom sig och är kända för snabba produktioner.
Texterna är ofta dagsaktuella.

¤ KOMMUNALA MUSIKSKOLAN!
Att musikundervisningen på grundskolestadiet fungerar bra i Piteå kommun, det vet vi i varje fall elevernas föräldrar. Den frivilliga musikundervisningen samlar stora skaror. Men vad händer sen - efter skolan? Läggs instrumenten på hyllan?

Nej, inte att döma av de många musikgrupper som bildats i Piteå under senare tid. Contraband är ett, Vox är ett annat där många medlemmar knäppt fram sina första toner i kommunala musikskolan och Tonkraft domineras av f d musikskoleelever. Piteå Havsband en samling duktiga ungdomar som spelar storbandsjazz och Elgerillan är också två band med rötter i musikskolan, och som medverkade vid musikfesten.

Så slutet: Hoola Bandoola Band. Etablerade. Proffsiga, intressanta. Efter fyra timmar släcktes strålkastarna i A-hallen. Speciellt ett programinslag med Chile-låtar uppskattades livligt av den talrika publiken. Musikfesten var slut. När anordnas nästa?


¤ Piteå Havsband, ett gäng lovande musikanter alla med rötter i den
kommunala musikskolan i Piteå. Havsbandet var en av de nio grupper
som spelade inför den tusenhövdade publiken.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 24 september 1975


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0