Ring klocka ring

Hur många gånger jag hört den, det vet jag inte. Alfred Tennysons Nyårsklocka. Anders de Wahls era slutade i och med hans död 1956. Han var en tungviktare inom svensk teater i decennier, och var med sin dynamiska ton och stämma som klippt och skuren för uppgiften. Sedan gjorde man uppehåll i många år tills den store Georg Rydeberg tog upp de Wahls fallna mantel. Jarl Kulle kom sen att stå på Skansens scen i några år. Efter Kulles bortgång tog Margaretha Krook plats i hans ställe. I dag heter Nyårsklockans uppläsare Jan Malmsjö, som den 29 maj 2012 faktiskt uppnår den hedersvärda åldern av 80 år. 
¤ Anders de Wahl (1869-1956), läser "Nyårsklockan" på
Skansen 1938.


¤ Litteratursidan på Dagens Nyheter ser till sin glädje att Sveriges Radio tar upp den fina traditionen att låta en framstående skådespelare läsa Tennysons dikt "Nyårsklockan" fem i tolv på nyårsafton.
Vi publicerar den dikten i dag för att den är unik: en text som är läsbar endast en kort stund på hela året. På den gamla goda tiden när man sade Radiotjänst och det bara fanns en kanal (och bara radio) var det Anders de Wahl som stod framför mikrofonen på Skansen. I kväll debuterar Georg Rydeberg i detta paradnummer.

Men varför sitta passiv framför TV:n? Läs du också! Läs högt i kör med Rydeberg. Börja träna redan nu på förmiddagen. Pröva att mullra med brösttonerna i badrummet. Tänk på andningen och stödet från mellangärdet. Eller varför inte ta steget fullt ut - när vänner och bekanta står och hänger framför TV:n fem i tolv går du resolut fram och stänger av apparaten, tar fram den här urrivna sidan och gör din egen de Wahl-uppläsning.
Som en service åt dem som brukar bli lite dimmiga i blicken så dags på kvällen har Litteratursidan på DN tryckt dikten med exra stor stil.
      Lycka till!


Georg Rydeberg läser i kväll samma dikt som Anders de Wahl
en gång gjorde exakt på samma plats.

------------------------------------------------------------------------------------
DAGENS NYHETER ¤ Lördagen den 31 december 1977
Jan Malmsjö fullföljer traditionen att från Sollidens scen på
Skansen läsa Tennysons "Nyårsklockan".Pelle, som är en djupt traditionsbunden katt, följde med
spänning Jan Malmsjös diktläsning på TV:n.


Medan däremot Pelles storasyster Sessan gav blanka katten
i allt vad Nyårsklockor och diktläsning var.

-------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0