Svensby SK jubilerar




Så här såg det ut vid tidpunkten för Svensbyns inträde i Riksidrotts-
förbundet. Byns stoltheter på bollplanen var då, stående fr v: Verner
Lundqvist, Gösta Stenvall, Johan Grahn, Signar Sandberg, Ingemar
Åström och nedre raden fr v: Sigurd Holmberg, David Granberg, Tor-
sten Risberg, John Risberg, Gösta Öhman samt Ingemar Hedström.

Vi lyfter på hatten för Svensby SK och gratulerar till klubbens 50 år i den svenska idrottsfamiljen. Visste ni förresten att Svensbyn haft brottning på programmet? Eller att man i Svensbyn var pionjärer när det gällde att skaffa slantar genom att ordna danser? Och kommer ni ihåg fotbollslagets möte med allsvenska Hammarby?

Först måste vi emellertid räta ut ett annat frågetecken, nämligen hur många år Svensby SK egentligen fyller. Det där med 50-årsjubileum är nämligen en sanning med modifikation.
    - Jo, föreningen är faktiskt äldre än så. Sportklubben bildades redan 1932, medger ordföranden Signar Risberg och låter en smula missmodig.
    - Att vi nu firar 50 år beror på att 30-årsjubiléet 1967 gällde Svensbyns inträde i Riksidrottsförbundet. Och på den vägen är det...

¤ Prototyp 1924
Nåja, det blev ju inget större hålligång 1982, så därför kör vi vidare på den inslagna vägen. 50 år ska firas, därmed basta! Men man kan knappast bortse från året 1924. Då bildades prototypen för SSK, nämligen Svensby IF. På programmet stod fotboll, inget annat.
    - Det var då fotbollen kom till byn, fastslår Signar Risberg, 55.
    - Men föreningen blev inte långlivad. Mot slutet av 20-talet lades verksamheten ned; spelarna gick till Roknäs och Lillpite.
Då hade Svensbyn redan hunnit arrangera danser för att finansiera idrotten i byn. Ett på den tiden djärvt grepp som få andra föreningar vågat ta. Men åter till 1937, året när SSK inlemmades i Riksidrottsförbundet. Då bestod klubbens styrelse av Göran Hedström (ordf.), Bertil Norberg, Birger Lundberg, Erik Filipsson och Axel Risberg.

¤ Känns de igen?
Vid sidan av fotbollen förde skidorna en livfull tillvaro på 30-talet. Den äldre generationen minns säkert namn som Agge och Paul Berglund, Albin Grahn, Albin Eriksson (kusin till min far/Rogers anm.), Timon Öhman, Astrid Lundberg och Frida Jonsson. Mot slutet av decenniet dök en annan, något udda, gren upp. Svensbyn drog igång brottningssporten med John Lundqvist som ivrig ledare. Brottningen blev dock aldrig mer än en parentes i klubbens historia. Nej, det är förstås fotbollen som genom åren helt dominerat. Först med Erik Filipsson som den store ledaren och sedan, under 40-talet, med David Eliasson bakom styret. Byagänget SSK har hållit en jämn och ofta god standard. Några sagolika framgångar har det förvisso aldrig blivit, men väl en del nämnvärt. Hit hör till exempel segern i Lilla DM 1950 och finalspelet i JDM något år tidigare.


SIGNAR RISBERG har åter satt sig på ordförandestolen. Han minns
med glädje alla år i Svensby SK, bland annat fotbollsmatchen mot
Hammarby 1975. I helgen firar klubben sitt 50-årsjubileum. Räkna med
att Signar finns med.

¤ Mot Hammarby
För tolv år sedan spelades den mest spektakulära matchen på Bäckvallens gräs. Allsvenska Hammarby mötte Svensbyn i den cup som dåvarande distriktsordföranden Sven-Erik Wieslander fixat.
    - Vi satsade 8 000 kronor för att vara med, och det gick ihop ekonomiskt. Runt tusen personer kom och tittade på, minns Signar Risberg.
Behöver det sägas att Hammarby vann stort...? I skarven mellan 40- och 50-talet skördade Svensbyns handbollsdamer vissa framgångar. Laget vann bland annat distriktsmästerskapet utomhus.

Sportklubben har också spelat ishockey. Med några uppehåll hölls ett seniorlag igång från 40-talet och in på 70-talet.
    - Den första banan låg nere vid Svensbyfjärden och hade en faslig lutning, omkring en halv meter, skrattar Signar. Så småningom ordnades en vågrät rink på idrottsplatsen. Den används fortfarande av ungdomslagen.

¤ Svår att ersätta
Svensby SK idag omkring 500 medlemmar, fler än någonsin tidigare. Inflyttningen till byn bidrar förstås starkt. Klubben har numera hjälp av Leif Källqvist som sköter både Svensbyns och Lillpites pappersarbete.
    - Tyvärr pensioneras han om ett år. Det blir svårt att hitta en lika duktig kraft som Leif, säger Signar.
Fotbollen tar i och med nedflyttningen ny sats för att åter hitta vinnarinstinkten. Vad gäller skidåkningen är det lite lugnare. Klubben har inga seniorer i tävlingsverksamheten.
    - Det är ingen vidare fart på skidorna just nu, men vi hoppas att det blir bättre. Vi är med i skidalliansen och deltar i arrangemangen som Polar Cup. Säkert kommer vi att märkas mer så småningom, tror Signar Risberg som själv gjort comback på ordförandestolen. Under sina 36 år som aktiv föreningsmedlem har han 13 års erfarenhet från den möbeln. Nu blir det kalas i helgen, ett kalas som Signar och alla andra SSK-are ser fram emot.
--------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 14 november 1987.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0