Televisionen i Piteåbygden / 1958


Bröderna Dennis (till vänster) och Nils Öberg i arbete framför den
större av sina båda TV-apparater. På bilden till höger uppträder
Dennis i högre sfärer. Han grejar nämligen med TV-antennen uppflugen
på skorstenen till tvåvåningshuset.



Televisionen dröjer ännu fjärran för oss här uppe. Många diskuterar fördelarna och nackdelarna härav. Vi ska inte lägga oss i den diskussionen. Man kan ju dock kallt konstatera att medan vi väntar sjunker ständigt priset på TV-apparaterna, sändningstiden förlängs sakta men säkert och den svenska televisionens barnsjukdomar klaras undan för undan. Man vågar väl påstå att då TV en gång kommer hit upp för att stanna så har vi sluppit vara med om experimentens tid och besparats både kostnader och mer eller mindre försöksbetonade programinslag.

Men det var inte om dylika funderingar det här skulle handla. Nej, avsikten var att tala om att det faktiskt finns - och har funnits rätt länge för den delen - TV-innehavare i Piteå. Och att det går att få in bilder i rutan och ljud i högtalaren! Nå, sakta i backarna! Rusa inte iväg och köp en apparat omgående. De sändningar som kan uppfattas här uppe är nämligen vare sig särskilt regelbundna eller tekniskt högtstående. Och den svenska televisionen når oss inte alls.

De nyckfulla naturlagar som reglerar "bild-vågornas" strömning i etern gör det däremot möjligt att - givetvis under förutsättning att konditionerna är gynnsamma - få in kontinentala TV-stationers program. Piteå-Tidningen fick häromkvällen vara med om att titta på TV hos Nils Öberg, innehavare av Öbergs Radioservice. Han har - driven av sitt intresse för ting som har med radio att skaffa - förvärvat en TV-apparat och monterat upp antenner på taket till sin bostad. Medan fotograf Rune Höglund stod med kameran monterad och "knäpp-klar" skötte bröderna Nils och Dennis Öberg TV-apparaten.

Det vanliga flimret på skärmen förvandlades snart till bilder, en del rätt suddiga och "oroliga", andra av förvånansvärd hög kvalitet. Vi fick in flera stationer, de flesta tyskspråkiga, men också andra länders sändningar skymtade förbi. I en del fall gick också ljudet in, vilket är mindre vanligt vid TV-mottagning så här långt från sändnings- eller relästationer. Relativt störningsfri mottagning i flera minuter var inte ovanlig.

Men som sagt. TV-mottagning i Piteå är förstås en rent hobbybetonad sysselsättning ännu ett bra tag framåt. Först då det svenska TV-nätets förgreningar nått hit upp kan det bli fråga om allvar. Men man förstår att radiohandlarna och mekanikerna har svårt att förbli liggande i startgroparna till dess. De föredrar - liksom bröderna Öberg - att "jogga" sig varma inför vad som komma ska.


Blixt kan naturligtvis inte användas vid TV-fotografering.
Det starka ljuset skulle helt förinta bilden på skärmen.
Fotograf Rune Höglund - som tagit dessa...


...och ovanstående bilder - fick därför arbeta med stor
bländare och en tiondels sekunds exponering. Resultatet
blev som synes inte oävet.

--------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 4 juni 1958

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0