VIKINGARNA / 1990EFTER 19 HAR HAN FÅTT NOG


NÄ, NU GÅR JAG.
Vikingarnas pianist/keyboardist Tord Sjöman
lämnar bordet och gruppen för gott. "Åldern tar ut sin rätt", säger han -
medan andra hävdar att det är resultatet av många stormiga möten
av ekonomisk karaktär.

I går avslöjade Expressen att VIKINGARNA inte äger sig själva. En månadslön är allt medlemmarna i Sveriges mest framgångsrika dansband får. Efter 19 år lämnar nu keyboardisten TORD SJÖMAN sitt gamla dansband.

Expressen Fredag skrev att fyra av orkestermedlemmarna, bland annat Tord Sjöman, tillsammans med managern Jörgen Arnemar 1987 bildade Vikingarna AB. Royalties och vinster från turnéerna stoppas in i bolaget. 1987 sålde Jörgen Arnemar, som sköter dansbandets ekonomi, Vikingarna AB till värmländske finansmannen Åke Wester. Under 1988 hade bolaget en vinst på fem och en halv miljon kronor. Den tog moderbolaget Åke Wester AB hand om.

I samma veva kommer det fram att Tord Sjöman ska hoppa av. Han ska i stället arbeta för Vikingarnas skivbolag Nordiska Musikgruppen AB med administrativa sysslor.
¤ Hoppar du av därför att du känner dig lurad av Jörgen Arnemar?
   
- Nej, då skulle jag väl inte fortsätta att arbeta i skivbolaget.
Enda anledningen till avhoppet är, enligt Tord Sjöman, att han den 25 december i år fyller 50 år.
    - Åldern tar ibland ut sin rätt. Jag är ju ingen popidol längre. Resor och sådant tar på krafterna.
    - Tord Sjöman har under en längre tid varit missnöjd med Jörgen Arnemars ekonomiska satsningar. Hans avhopp är ett resultat av flera stormiga möten mellan dansbandsmedlemmarna och Jörgen Arnemar, säger en källa till Expressen.

¤ Du har i 19 år varit medlem i Sveriges mest framgångsrika dansband. I dag får du ingen del i vinsten. Hur känns det?
   
- Jag har min lön och den är jag nöjd med. Skulle man hitta på något annat försvinner ju ändå pengarna i skatt, säger Tord Sjöman.
    - Vill du tala om ekonomi är det bättre du pratar med Jörgen. Han sköter våra affärer och det tycker jag han gör bra. Det tycker alla andra också.

Det blir Lasse Westman som ska ersätta Tord Sjöman. Han har vikarierat för Vikingarna tidigare som gitarriste och sångare.

"Lasse blir nog ett lyft"
   
- Lasse Westman är en mycket kompetent musikant. Det är en kille som vi har känt i flera år och som varit med oss mycket. Det blir nog ett lyft att få in honom i stället för en åderförkalkad gammal gubbe, fortsätter Sjöman. Jörgen Arnemar hoppade av som gitarrist 1984 och har sedan dess fortsatt att sköta Vikingarnas affärer. Det är han som har ensamrätt på namnet Vikingarna när det gäller orkestrar.
Är det inte svårt att driva ett inarbetat dansband när medlemmarna hoppar av?
    - Nej! Sedan vi började har vi bytt en medlem vart fjärde år. Det är inte så farligt, säger Jörgen Arnemar.

I dag finns det bara en ursprunglig medlem av Vikingarna kvar i det vinstgivande dansbandet. Det är Tony Eriksson. Han spelade sax i "The Vikings" redan 1959. Men för publiken verkar det inte spela någon roll. Så länge ett dansband med namnet Vikingarna spelar kramgoa låtar vallfärdar folk för at dans till deras musik.


¤ TORD SJÖMAN


¤ LASSE WESTMAN

-----------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤
Lördagen den 20 januari 1990

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0