Bloms möbelvaruhus brinner / 1976MÖBLER OCH ANNAT FÖR OMKRING 15 MILJONER FÖRSTÖRDES
I LÅGORNA.


Värden för 10-15 miljoner kronor gick till spillo när ett möbelvaruhus
i centrala Piteå eldhärjades i går. Branden blev häftig, ett tag var det
intilliggande ålderdomshemmet hotat, men behövde aldrig utrymmas.

Miljonvärden gick till spillo då ett av Norrlands största möbelvaruhus - Bloms möbler i Piteå - i natt totalförstördes vid en explosionsartad brand. Eldens våldsamma framfart hotade tidvis den omkringliggande träbebyggelsen. En evakuering av ett intilliggande ålderdomshem förbereddes, men behövde aldrig genomföras. Möbelvaruhuset, i tre våningar vid Storgatan i centrala Piteå, var snabbt övertänt. All tillgänglig brandpersonal från både Piteå och Luleå kallades in i det tidskrävande släckningsarbetet.

80-TAL BRANDMÄN
BEKÄMPADE ELDEN
Som mest bekämpade 80-talet brandmän elden, som fick ordentligt fäste i det stora möbelvaruhuset. Eldens stora spridningsrisk gjorde att en evakuering av et ålderdomshem och ett hyreshus som låg i farozonen förbereddes. Brandmännen lyckades dock hindra elden från att sprida sig och evakueringsplanen behövde aldrig verkställas.

Vid 01-tiden hade brandmanskapet i stort sett elden under kontroll. Möbelvaruhuset var ett av Norrlands största med tjugotalet anställda. Eftersom lokalerna var gamla och utslitna skulle möbelförsäljningen flyttas över till nya lokaler senare i år. Ett nytt möbelvaruhus håller på att byggas i Öjebyn utanför Piteå.

BRANDEN BÖRJADE I
ETT PANNRUM
Exakt hur många miljoner som gått till spillo genom branden vet man ännu inte. Men det torde röra sig om mellan 10-15 miljoner kronor. Teknisk brandexpertis ska i dag påbörja utredningsbetet på brandplatsen för att fastställa brandorsaken. Man tror att branden började i ett av pannrummen.

---------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 2 april 1976

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0