E. A. Clausén - till minneSom i föregående n:r i korthet omnämndes har överlantmätaren i Kristianstads län Ernst August Clausén avlidit. Den avlidne var född i Öjebyn den 16 december 1869 och tillhörde den i Piteå-bygden välkända och inflytesrika clausénska släkten. Han var son till framlidne verksägaren och bankdirektören A. Clausén och dennes likadeles framlidna maka, född Törnsten. Efter avlagd mogenhetsexamen vid Umeö högre allm. läroverk konstintuerades C. till lantmäteriauskultant år 1871, utnämndes till vice kommissionslantmätare i Norrbottens län 1898 och till kommissionslantmätare i juni 1903.

År 1909 utnämndes han till distriktslantmätare i Göinge och till förste lantmätare i Kristianstads län den 31 december 1913 samt till överlantmätare i samma län den 31 december 1920. År 1927 utnämndes Clausén till riddare av Nordstjärneorden och 1930 till kommendör av Vasaorden. Den avlidne var en person, som i sig förenade många av de egenskaper, vilka känneteckna karaktärens adelskap. Såsom ämbetsman skattades han högt för utpräglat nit och skicklighet. Hans plikttrohet var en följd av den medfödda korrekthet och grundlighet, som i allt präglade hans görande, i smått som i stort. Denna uthållighet i pliktkänsla sattes också på hårda prov, ty det är känt att överlantmätare Clauséns distrikt ålade honom en tung arbetsbörda och därmed förenat vidsträckt ansvar.

Som chef var han i hög grad omtyckt och värderad av sina underlydande, med vilka han stod på kamratlig fot utan att ämbetets pondus därmed i minsta mån åsidosattes. Hans bästa egenskaper kommo till synes i det personliga umgänget, där han dominerade med sitt äkta gemyt, vinnande humor och öppna hjärtlighet. Som jägare var han under sin norrbottenstid en av de främsta i sportens utövning, som en son av Piteå-bygden hängde han städse samman med denna genom en djup och bestående hembygds-kärleks fasta band. Clausén var i verklig mening en man av ära, och som sådna skall han minnas både här uppe i Norrbotten och i den sydliga landsända, som blev hans nya hembygd och där han tillbragte nära ett kvarts sekel i gagnande gärning. I frid levde han, fridfullt avsomnade han. Må han också vila i frid i den eviga sömnen!

-------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Den 15 januari 1932


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0