EKBERGS konditori - Piteå
Som kafé försvann "Ekbergs" för ungefär ett decennium sedan. Då
kaférörelsen i dag återuppstår sker det i toppmoderna och trivsamma
lokaler. Den här bilden från serveringslokalen jävar inte det påståendet.

"Ekbergs" var det namn med god klang hos kaffetörstiga stadsbor på stadsbesök under 20-, 30- och 40-talen. Det senaste decenniet har firman drivits enbart som brödbutik. Men i dag återuppstår "Ekbergs" som kafé. Rörelsen presenterar sig i sparbankshuset vid Storgatan i de lokaler som posten lämnade efter sig, då den i fjol flyttade in i forsmanska nybygget.

Ekbergs konditori står givetvis på toppen av modernitet och varken mödor eller kostnader har sparats då det gällt inredning, möblering o s v. Lokalerna visades i fredags för ett antal inbjudna, som kunde konstatera, inte bara att stan fått ett nytt trivsamt näringsställe, utan också att firmachefen Henrik Lidman och hans personal tydligen går in för att föra vidare de goda traditioner som firmanamnet förpliktar till.

¤ GENOMGÅENDE TEAK
Från Storgatan kommer man in i en foajé, hållen i diskreta färger och utrustad med et vackert mosaikgolv. Till höger - d v s där piteåborna för mindre än ett år sedan uträttade sina postala ärenden - ligger serveringslokalerna i två plan. Liksom i brödbutiken, som  finns till vänster om foajén, är teak det genomgående träslaget. Om man bortser från mosaik närmast brödbeställningen är heltäckande och diskret färgade mjuka mattor inlagda. Belysningen är tilltalande och gardinerna står bra mot färgsättningen i övrigt. Det ljusa, lätta och luftiga dominerar och sittmöblerna är stilfulla och bekväma. Kaffe, thé, choklad - eller vad man nu kan önska - "mixas" i en blankskinande apparat, som i princip visserligen inte är någon direkt nyhet men hos Ekbergs finns i allra senaste modellen.

¤ GOTT KYL
Brödbutiken är väl utrustad med kylutrymmen, bl. a. i ena skyltfönstret. Därmed skall man kunna exponera begärliga varor i söderfönstret utan att solgasset inverkar nedsättande på kvaliteten. Från brödbutiken har personalen också direkt kontakt med det stora kylrum, som ligger vägg i vägg och har stor kapacitet. Apropå "kalla varor" finns det också en avdelning där choklad, läskedrycker och dylikt ständigt hålls vid "rätt" temperatur. Särskild frukt- och konfektyravdelning samt en effektiv maskin som gör manuell kartongvikning överflödig är andra detaljer i brödbutiken.

¤ KOMFORT OCH HYGIEN
I det blankskinande köksdepartementet är såväl inredning som maskinell utrustning sådan att personalens arbete i görligaste mån underlättas och myndigheternas stränga hygieniska krav till fullo tillgodoses. I ett hörn av det väl tilltagna köket skall personalen få sitt lunchrum, även om det inte hunnit göras klart till öppningsdagen.

För luftombytet i lokalerna är det väl sörjt genom en effektiv evakueringsanläggning. Överhuvudtaget utgör Ekbergs i sin nya skepnad ett vältaligt uttryck för den yrkesskicklighet som ortens hantverkare besitter. Förvandlingen av de gamla postlokalerna till ett hypermodernt kafé fötjänar högsta betyg.

¤ GAMLA TRADITIONER
Vid "tjuvstarten" i fredags framförde bankdirektör Carl Nyman i egenskap av hyresvärdens företrädare en lyckönskan till hr Lidman och tackade för förplägnaden. Bland de många kaffedrickarna sågs f konditor Hugo Ekberg, firmans grundare, nu pensionär och med släktband bunden vid efterträdaren. Det är för övrigt i dagarna nästan precis 38 år sedan hr Ekberg öppnade det kafé, som han sedan drev tills för tiotalet år sedan. Det är följaktligen gamla traditioner som ligger bakom "Ekbergs" som branschbegrepp.

--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 13 februari 1961

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0