Leif GW Persson om Palmemordet / 1986




    - Den som avfyrat mordvapnet borde varit nedstänkt med krut-
rester och vävnadsfragment. De mikroskopiska partiklar som polisen
hittat på 33-åringens jacka talar närmast till hans fördel, menar krimi-
nologen Leif GW Persson.

Delar av tändsatsen från en avfyrad patron på 33-åringens jacka. Det kan låta som ett tungt indicium för att han är Olof Palmes mördare.
Eller tvärtom:
    - Ja, hade mördaren den jackan på sig borde det ha blivit mycket mer spår. Krutrester från ammunitionen, vävnad och textilfragment från Olof Palme, säger kriminologen Leif GW Persson.

Han ser partiklarna från en tändsats, den största en femtiondels millimeter, snarast som fynd som talar till 33-åringens fördel. Den tidigare anhållne 33-åringen borde, enligt Leif GW Persson, ha fått betydligt mer spår på sin jacka om det var han som (i den klädseln) utförde attentatet mot Olof Palme för en dryg vecka månad sen. Enligt de teorier om mordet som redovisats av polisen har det dödande skottet avlossats på mycket nära håll mot Olof Palmes rygg.

Spåren borde varit större
    - I så fall finns det en rad omständigheter sm talar för att spåren borde bli betydligt större, säger Persson.
¤ Kulans övertryck orsakar en snabb tillfällig utvidgning av sårkanalen. Därefter kastas en mängd små partiklar ut från skottsåret. Dels vävnadsfragment, dels delar av offrets kläder.
¤ När kulan lämnat revolverpipan skapas ett vakuumsug tillbaka mot vapnet. Det bidrar till att ovanstående fragment kastas mot skyttens kläder.
¤ En revolver "läcker" relativt mycket krutgaser. Både krutgaser och delar av tändsatsen borde fastna på skyttens kläder.
    - Det borde orsaka betydligt större fragment, spår som syns med blotta ögat, säger Leif GW Persson.

Partiklarna kan sitta kvar länge
De två ytterst små fragment som nu tagits tillvara från de tejpremsor på 33-åringens kläder behöver inte betyda att han är inblandad i mordet.
    - Såna spår skulle du kunna få genom att bara hälsa på mig. Och sen kan partiklarna sitta kvar mycket länge i dina kläder, säger Persson, själv fritidsjägare, till Aftonbladet.

Möjligheterna finns naturligtvis att 33-åringen kan ha tvättat sin jacka efter mordet, men Leif GW Persson ser en annan möjlighet - eftersom polisen ännu av allt att döma är mycket intresserade av 33-åringen och dennes bekanta.
    - Polisen kanske tror att 33-åringen inte var inblandad i själva mordet, men att han ändå vid något tillfälle kommit i kontakt med mordvapnet. Han skulle i så fall exempelvis kunna vara en svensk kontsktman eller medhjälpare åt en utländsk grupp som utfört mordet.
Persson tillägger:
    - Min tolkning av vad jag läst är i alla fall att jackan inte hafr direkt med mordet att göra.

Nu gäller det för polisen att bestämma att de partiklar från en tändsats som hittats också tillhör en viss typ av ammunition. Något som kan bli svårt. Tillverkaren av den ammunition mördaren använde - Winchester - är en av världens största. Mordvapnet är nu en mycket viktig pusselbit för mordutredarna, något som fått länspolismästare Hans Holmér att påminna om den skattefria halva miljon som kan tillfalla upphittaren.

Sannolikt genom mätningar av kulan som dödade Palme, vet polisen att mordvapnet är en revolver av typ Smith & Wesson 357 Magnum. Det kan utrönas genom att mäta de märken som lämnas på kulan bland annat av revolverpipans räffling. Olika vapen har olika avstånd, antal, dimension och vridning på räfflorna. En speciell tabell och några mätvärden kan räcka för att göra vapenbestämningen.

Tiden håller på att rinna ut
Leif GW Persson tror att det nu är viktigt för polisen att snabbt få et ordentligt genombrott i mordspaningarna. Annars kan tidsfaktorn ta udden ur polisens ansträngningar:
    - Om ytterligare en månad kommer spaningsstyrkan att vara ganska slak. Utan framgångar sjunker effektiviteten drastiskt, och här finns inga utvilade avlösningar att kasta in. säger han.

Han ser också en risk i att polisen nu drunknar i mängden av insamlat information som till stor del är ovidkommande för utredningen. Att polisen nu agerar som "sakletare" ser han som ett dåligt tecken.
    - Har man börjat leta revolvrar med Viggenflygplan, då är fjärrskådare nästa steg, säger en till den arbetsmetoden skeptisk Leif GW Persson.

----------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Onsdagen den 2 april 1986

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0