Sjöfarten i Piteå / 1939Motorfartyget Waria.

I dag blir det sjöfartspremiär i Piteå. Det är Sveabolagets isbrytande motorfartyg "Waria", som får äran av att öppna sjöfarten på stadens hamn. Waria, som i går lossade i Skelleftehamn, avgick därifrån kl. 6 i morse och vid halv 9-tiden i dag siktades den från Rönnskärs fyrplats, enligt vad som meddelas N. A. Fartyget gick då i "rent" vatten, men länge torde det väl icke ha dröjt innan man stötte på fast is. När fartyget kan väntas in till hamnen är i skrivande stund icke gott att säga, men någon gång vid middagstiden torde Waria sannolikt dock ligga förtöjd vid kajen. Någa alltför stora issvårigheter kan den knappast heller komma att möta under infärden efter de senaste dagarnas starka töväder.

Statsisbrytaren Ymer avgick kl. 8 i morse efter fullgjort arbete från Luleå med kurs söderut. Som förut nämnts skulle den på vägen bryta isen in till Pitsund, men frågan är om icke Waria redan dessförinnan hunnit med att göra detta. Föregående år öppnades sjöfarten på Piteå hamn den 27 april av Sveabolagets Warum, varför sjöfartspremiären i år alltså kan äga rum två dagar tidigare. I morgon avgår Warjo från Stockholm till hamnar i övre Norrland och beräknas vara här på fredag eller lördag. På fredag avgår Werna, ävenledes tillhörande Sveabolaget från Göteborg med norrländska hamnar som mål. Den kan väntas hit någon av de första dagarna i maj.

Sjöfarten på distriktets övriga hamnar torde dock dröja ännu en tid. Först omkring den 12 maj inväntas två ångare till Munksunds sågverk och vid samma tid torde den första massbåten komma till distriktet. Vid halv 1-tiden meddelas från Pitsund, att Waria iakttagits vid Isak-Larsa-grundet i närheten av den plats, där den strandade tyska ångaren Werner ligger. Troligt är att fartyget stött på en del ishinder och därför beslutat sig för att invänta statsisbrytaren Ymers ankomst. Ännu vid nmnda tid hade Ymer emellertid icke siktats från Pitsund.

Ymer vid Pitsund
Just i pressläggningsögonblicket ingår meddelande från Pitsund, att Ymer håller på att forcera isen fram till Armarna. I statsisbrytarens kölvatten befann sig Waria.

---------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTENS ALLEHANDA ¤ Tisdagen den 25 april 1939


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0