Stig Dagermans död / 1954
Ångrade sig försent.

Författaren Stig Dagerman påträffades på torsdagen död i garaget till sin villa i Enebyberg. Upptäckten gjordes av familjens sexårige son, som sprang efter sin mor, skådespelerskan fru Anita Björk. Hon kunde bara konstatera att hennes man varit död i flera timmar.

Dagerman påträffades liggande på rygg i bilen vid främre sätet med benen utanför den öppnade dörren mot garagegolvet. Fru Björk alarmerade ambulansen vid Mörby lasarett, som också fastslog att Dagerman varit död flera timmar. Polisundersökningen visade, att dödsorsaken med största sannolikhet var koloxidförgiftning. Obduktion skall dock ske för att få detta antagande styrkt. Det har framgått att Dagerman sökt ta sig ut ur bilen men inte orkat med det. Fru Anita Björk hade varit hemifrån hela dagen och därför inte saknat sin man. Strax efter hennes hemkomst hade sonen ryckt upp garagedörren och hittat den döde.

Den fortsatta utredningen om författaren Stig Dagermans död har visat att han vid 2-tiden natten till torsdagen bröt upp från en tillställning i villan och skulle med bilen bege sig in till Stockholm. I stället för att göra detta har han tydligen kört in bilen i garaget. Att fru Anita Björk inte lade märke till detta berodde på att garaget inte ligger i villans källarvåning utan i en separat byggnad ett 50-tal meter från villan. Det var den 6-årige sonen, som först upptäckte vad som skett när han på eftermiddagen skulle gå till garaget för att leka.

Bildörren stod på glänt och Stig Dagerman låg på rygg med benen hängande ut på garagegolvet. Startnyckeln låg under honom på förarsätet. Det fanns endast en ringa mängd bensin kvar i tanken och när polisen efter sin första undersökning försökte starta bilen var batteriet nästan urladdat och motorn kärvade, vilket tyder på att den gått länge på tomgång. Landsfiskal K-E Nordström i Danderyd säger:
    - Utredningen har visat att Dagerman ville ta sitt liv. Men det ser ut som om han ångrat sig och försökt krypa ur bilen. Bilnycklarnas placering och kroppens ställning tydde på detta.
I somras gjorde han ett försök att ta sitt liv på exakt samma sätt. Men då ångrade han sig litet tidigare.

Kometliknande karriär
Dagerman var född 1923 i Älvkarleby i Uppsala län och var 1944-46 tidningen Arbetarens kulturredaktör. Han medarbetade 1948-50 i Prisma. Dagerman slog 1945 igenom med sin debutbok "Ormen", och beteckande för hans kometliknande karriär inom den svensk litteraturen fram till de senaste årens avtynande produktivitet är att Dagerman var endast 24 år, då Dramaten tog upp hans första stora pjäs "Den dödsdömde" på sin spellista. Till Dagermans främsta arbeten hör för övrigt "De dömdas ö" 1946, "Tysk höst" samma år, "Dramer om dömda" 1948, "Bröllopsbesvär" 1949 samt dramerna "Skuggan av Mari", "Judasdramer", "Streber", och "Ingen går fri", allt tillkomna i slutet av 40-talet.

-----------------------------------------------------------------------
NORRA VÄSTERBOTTEN ¤ Måndagen den 8 november 1954

Kommentarer
Postat av: Albin

Tänkte bara rätta att varken René eller Rainer var Anitas söner. De tillhör Stigs tidigare fru, Annmarie Götze. Bara dottern Lo som var knappt 3 år då är Anitas.

2014-11-03 @ 16:50:22
Postat av: Roger

Tack för din rättelse, Albin! /Roger.

2014-11-03 @ 18:00:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0