THOR GÖRANS - dansbandet från Örnsköldsvik
Är de ute på hal is? Knappast. Thor Görans har valt sin egen väg och
än så länge har vägvalet visat sig vara rätt för dem.

DET BÖRJADE 1987, då sångaren Peter Grundström började skriva egna låtar. Det ledde Thor Görans in på en ny väg och med senaste LP:n "Judy" hoppas "övikarna" att de snart ska vara framme hos den riktiga dansbandseliten.

Orkestern bildades 1975, men av ursprunget finns bara två man kvar, Peter Grundström och Dick Sjöberg. Övriga medlemmar är Lennart Andersson, Anders Sundberg och Kjell Söderlind. Från att ha varit deltidsmusiker bestämde sig Thor Görans 1985 att göra en hårdsatsning och börja spela på heltid. Då tillhörde de den långa, raden av orkestrar som försökte efterlikna de stora i branschen. Anledningen till att Thor Görans nu skapat sig en egen profil heter Dan Ekbeck på skivbolaget Polar. Han dansade till Thor Görans på Hallstaberget i Sollefteå för sex år sedan.
    - Dan sa att vi hade något som inte andra dansband hade och tyckte vi skulle satsa på egna låtar. Det fick oss att börja tänka till och jag satte mig ned och skrev ihop tre låtar som jag skickade till honom. Han tyckte det lät bra, säger Peter Grundström.

Fick skivkontrakt
En av dessa låtar var "Små, små ord" som Peter överlät till Berth Idoffs orkester. "Små, små ord" gick in på Svensktoppen och Peter Grundström hade fått blodad tand som låtskrivare. När Thor Görans var med på en stor dansbandsgala i Luleå, så fanns Göran Walter, från skivbolaget Frituna på plats. Det ledde fram till första skivkontraktet. Debutskivan kom 1989 och bestod av nästan bara egna låtar. Repertoaren på scen ändrades och man började "smyga" in det egna materialet.
    - I början hade vi fjärilar i magen och var spända på hur publiken skulle reagera. Vi tappade en del, men samtidigt fick vi också en ny och yngre publik, berättar Peter Grundström.

Behöver inte snegla
I dag satsar de stenhårt på att ha en egen profil och därför består repertoaren till 60 procent av egna låtar.
    - Vi har fått god respons som i sin tur gett ökat självförtroende. Nu behöver vi inte längre snegla på de stora i branschen. Den egna vägen känns inte längre främmande och det tycker vi är bevis nog på att vi färdas i rätt riktning, säger grabbarna i Thor Görans orkester.
¤ Att orkestern fick heta Thor Görans hänger samman med att två av killarna som var med och startade upp hette Thorbjörn och Göran. Kombinationen Thor och Göran tyckte man lät bäst och så fick det bli.

¤ Thor Görans räknar Örnsköldsvik som sin bas. Men ingen av grabbarna bor där...

----------------------------------------------------------------------------
FÅR JAG LOV ¤
Maj 1993


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0