Vår lilla stad

På Piteå-Tidningens insändarsida fanns en sommardag 1958 denna notis:Vår lilla stad

Man frågar sig, om vår vackra Hamnplan skall vara riskabel att besöka i många år efter grävningarna i vinter. Bör inte ljussignaler uppsättas vid Rönnbergs hörna. Två stora personbilar kan icke mötas vid infarten till Storgatan, den ena måste vänta. Vårt mörka fina torg bör upplysas och torde det även vara nödvändigt att i mitten placera en körfil enligt Sundsgatan-Uddmansgatan. Som det nu är kör bilarna som yra höns kring torget.

Vad Sundsgatan beträffar så är det oförklarligt att inte alla korsningar får samma utrustning som vid Uddmansgatan, betr. körriktning. Då det gröna mellanpartiet avslutas några meter före korsningen, ser man ofta bilen stannar och inte riktigt vet huru de skall köra vid möten. På Sundsgatan har några busshållplatser anordnats. Många gånger ser man dessa delvis upptagna av parkerade personbilar. Är busshållplatsen för stor bör väl en skylt för parkering uppsättas från punkt där allmän parkering för ske.

Detta skulle väl också underlätta för polisen, som tydligen under nuvarande förhållanden inte kan avgöra vilka som parkerat fel. I mitten av Sundsgatan är en grön fin gräsmatta, som vem som helst får kliva över. Stipulera några exempel, som får böta och denna vackra gröna oas, som kostar staden mycket pengar får grönska i fred. Vid Prästgårdsgatan är på trottoaren placerat ett cykelställ för 25 cyklar. Trottoaren är så smal att en cykel placerad tvärs över täcker hela dess bredd och en del av gatan. Gående människor tvingas ut på gatan, som väl även vid denna plats är förbjuden. Vem bär skulden om en människa skadas.

Vid Lillbrogatan är en skylt uppsatt där parkering endast tillåtes för körskola. Texten lyder: "Endast för besök hos besiktningsman". Mig veterligt finns besiktningsman i Piteå endast några timmar på fredagarna. Bör inte skylten ändras, så att privatbilar får rättighet at parkera på detta ställe veckans övriga sex dagar. Då kunde väl detta ha det goda med sig att åklagarmyndigheten och övriga, som parkerar på trottoaren vid Lillbrogatan, hade en godkänd parkeringsplats dessa dagar - eller är det tillåtet at parkera på trottoaren. Mycket mera kan skrivas om märkliga saker i vår stad, men får detta anstå till senare, då jag hoppas att de, som i staden bestämmer, läst detta och tagit sig en funderare.

Vän av ordning.

------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤
Den 29 juli 1958


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0