Blinda Hortlax-bröder klarar det mesta
Längst till höger skymtar Oskar Nyströms borstbinderiverkstad.
Till vänster på bilden har han sitt egnahem. I mitten syns Axels
borstbinderiverkstad och längst bort hans egnahem. Oskar driver
rationellast med tre á fyra man anställda. Axel har sen 1 mars i fjol
börjat som konsulent för att skapa kontakt mellan de blinda och syn-
skadade. Axels bortsbinderverksamhet har krympt med åren.
OSKAR NYSTRÖM driver sitt borstbinderi i rätt stor skala. Försäljningen är välorganiserad och sköts av honom själv. Han befinner sej ofta på resande fot. Egen bil, en Hillman, underlättar kontakterna i det vidsträckta försäljningsdistriktet, som omfattar praktiskt taget hela Norrbotten och delar av Västerbotten - främst då kustlandet ned till Umeå.
Det där med resorna till grossister och detaljister har gjort susen. Och omsättningen ökar på det sättet.
- I försäljningssammanhang vill jag betona, att jag inte säljar till nasare och gårdfarihandlare. Min försäljning ligger på grossieter och enstaka detaljister. Jag har blivit lurad för många gånger av "lösa" försäljare. De lägger ofta på rent hutlöst.
Så här års domineras tillverkningen av piasavaborstar - ungefär 1.500 dussin tillverkas årligen. Sopborstar är det också god åtgång på. Man gör för övrigt praktiskt taget allt i borstväg - från golvmobbar till målarpenslar. Målarpenslarna har för resten sin egen lilla historia. När Oskar Nyström började tillverka så´na för några år sen, låg priserna rätt högt. Han fann att de flesta penslarna var av dålig kvalité och alltför dyra.
- Jag kunde göra bättre penslar till lägre priser, berättar han. Och följden blev att penslarna gick ned med en 15-20 procent.
Nyström har haft bortsbinderi sen slutet på 20-talet, 1926 fick han tillsammans med brodern ett lån på 1.000 kronor av Hortlax kommun som bygghjälp för en verkstad. Meningen var att bröderna skulle driva den tillsammans. Men det blev inte.
- Vi har så olika läggning, säger Axel.
- Det är möjligt att behållningen skulle ha blivit större om vi haft verksta´n tillsmmans, säger Oskar. Men samtidigt har det varit en sporre med konkurrens inpå knutarna.
AXEL NYSTRÖM är sen snart ett år tillbaks konsulent åt De blindas förening i Norrbotten. Hans uppgift är att hjälpa de blinda och synsvaga att komma i kontakt med blindorganisationerna, få komma på anpassningskurser, få kännedom om de sociala förmåner man är berättigad till och propagera för de hjälpmedel som finns.
Till den 1 mars i fjol beviljade länets landsting ett anslag för konsulentverksamheten. De blindas förening anställde Axel Nyström. Till oktober 1957 fick man et nytt anslag för tiden fram till den 1 januari 1959. Det hela är, kan man generellt säja, en ny form av en gammal verksamhet. Vad gör då en konsulent? Svaret måste bli rätt långt för att det ska bli någotsånär uttömmande. Konsulenten tar kontakt med de blinda eller synskadade. Många känner inte till vilka förmåner de är berättigade till i sociala hänseende. Det vet konsulenten.
En annan uppgift är att hjälpa dem till anpassningskurser. De omfattar vanligen 6-9 månader. Den första kontakten sköts av konsulenten. Ansökningar ordnas av länsarbetsnämnden. Att hjälpa de blinda för anskaffande av bandspelare till talböcker är en tredje uppgift. Axel Nyström har sen mars i fjol hjälpt ett 45-tal till dylika. 17 har placerat under hösten 1957. Kontrollen av att de synskadade har fullgoda radioapparater hör också till. Finns inte dylika, hjälper konsulenten till att skaffa bättre.
Har de blinda hörselskador får de hjälp med hörselapparater. Olika hjälpmedel ordns också. Den vita käppen - både ett trafikmärke och en orienteringshjälp - propageras det för. Likaså klockor med upphöjda punkter, självpåträdande nålar, nålpåträdare m.m. m.m. Under sin tid som konsulent har Axel Nyström haft kontakt med ett 125-tal blinda och synskadade, som fått hjälp med än det ena, än det andra. I dryga 20-taler fall har det varit fråga om hjälp till högre pension, då de haft lägre ersättning än vad lagen berättigar till. Nyström är själv utbildad borstbindare. Den egna verksamheten är inte så omfattande numera. Han hjälper ofta intresserade med råd och upplysningar.
- Det är viktigt, säjer han, att vi får komma i kontakt med synsvaga barn i folkskoleåldern. Det finns mycket som kan göras för att underlätta deras skolarbete. Det finns böcker med kraftigare linjering, böcker med större stil etc.
- För min verksamhet är samarbetet med länsarbetsnämnden och olika kommunala myndigheter av stor betydelse, avslutar Nyström. De har alltid visat stor förståelse för våra problem, det vill jag understryka.
---------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 25 januari 1958
FAKTA-------------------------------------------------------------------------------------
Axel Valfrid Nyström f. 1910-10-12 d. 1991-01-11
Oskar Alexius Nyström f. 1911-10-10 d. 1972-03-24
Roger--------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer
Trackback