I huvet på en gammal gubbe / 1968


Rolf Bengtsson och Hasse Alfredsson i filmen: I huvet på en gammal
gubbe.

- En gubbe med ett huve som det rör sig i: JOHAN BJÖRK. -

I början av december får man se hur det ser ut i huvet på en gammal gubbe. Johan Björks huvud närmare bestämt och et som det rör sig i. Och Johan Björk det är Hasse Alfredsson som spelar huvudrollen i Hasseåtages, Per Åhlins och GK-films tecknade långfilm, I huvet på en gammal gubbe, en mixning av ca 25 min skådespeleri och 60 min teckningar i färg.

¤
Projektet startade i augusti 1966. Det blev betydligt billigare än amerikanska motsvarigheter men dyrare än en svensk spelfilm. Exakt hur mycket vet man inte eftersom bland annat egena arbetet är svårt att värdera. Par Åhlin har gjort alla originalteckningar och hans stab (6 personer) har producerat de 1 400 bilder som går åt - per minut. Stilen varierar med handlingen, från naivism till surrealism á la Dali, vilket torde framgå av bilderna i filmen. Det är et myller av figurer av vilka ett 50-tal återkommer då och då.

I rollistan förutom Hasse Alfredsson: Fatima Ekman, Monica Nielsen, Ernst Günther, Gus Dahlström, Rolf Bengtsson, Gösta Ekman, Monica Ekman, Karl-Erik Forsberg samt personal och pensionärer på Lundahemmet i Solna. Filmens handling? Den utspelas en dag då gamle Johan sitter och tänker tillbaka. Det är de levande bilderna. Då och då lurar han till och sluter ögonen. Då kommer minnen, drömmar, önskningar över honom. Det är de tecknade bilderna. Grundmanus: Hasseåtage, därefter växelspel mellan tecknare och författare. Ett experiment från början - nu lyckad verklighet enligt dem som sett resultatet.

-----------------------------------------------------------------------------------------
VI ¤ 16 november 1968


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0