Nattivalen i Piteå i riskzonen / 1967

¤ PESSIMISTISK KASSÖR "SIDSTEPPADE" TVEKAR
   ATT ÖVERTA ANSVARET ¤


Nattivalen har alltid varit ett pålitligt evenemang ur publiksynpunkt.
Kommer den nu att försvinna?

Den stora PR-grejen i Piteå, Nattivalen, och med den de nordiska kulturstipendierna är i farozonen. Klimatet är rent allmänt kärvare än under startåren, då bl a direktsändningar i radio och TV gav den nattliga festen en mängd reklam och pengar i massor flöt in. Så sent som ifjol lockade dock fortfarande Nattivalen stora publikmängder. Men kostnadskurvan stiger för brant, anses det, för att man, utan väsentlig höjning av biljettpriserna, skall kunna få behövligt överskott.
Behövligt överskott, hur stort är det? Distriktsveterinär E G Lindholm i Piteå, kassör i Föreningen Birkarlens arbetsutskott för Nattivalen, anser att man för att kunna klara utdelningen av kulturstipendierna och övriga fasta kostnader måste ha ett netto på 23.000 kronor. Om inte kapitalet på cirka 100.000 kronor, inhöstas under de gyllene åren, skall behöva naggas i kanten.

    - Jag tror nog att publiken kommer att räcka till även i fortsättningen. Men kostnaderna måste pressas eller också biljettpriserna höjas. Det senare låter sig kanske göra... vi har hittills tagit en femma i entré medan midsommarfestarrangörer och andra gladeligt tar ut en tia av sina besökare. Att pressa kostnaderna är värre, om vi ska fortsätta som hittills, d v s leja folk till praktiskt taget allting. Polis- och vaktersättning biljettförsäljning o s v kostar stora pengar. Birkarlens ordförande, landshövding Ragnar Lassinantti, har vid samtal med mig förklarat sig dela min uppfattning att en förening med stort medlemsunderlag bör anlitas i fortsättningen, om nattivalerna ska kunna behållas. Föreningen Nordens lokalavdelning i Piteå borde ligga bäst till och de har också fått reda på vår uppfattning. Ännu har dock ingenting hörts om deras eventuella villighet att rycka in.

¤ MATERIAL FÖR 50.000
    - Vi har under årens lopp investerat omkring 50.000 kronor i stängsel, stolpar, betongplattor, kassaskrin, biljettkiosker, scenvirke o s v. Ifjol skaffade vi oss en toalettvagn, som dåvarande ledningen för Piteå stad ställde i utsikt att staden skulle överta och hyra ut till oss och PIF-mässan. Vidgade stadens ledning var emellertid av annan åsikt och vi har själva fått betala vagnen, som är i kostnadsklassen 23.500 kronor. Det finns alltså åtskilligt som framtida nattivalarrangörer slipper tänka på att skaffa.

¤ "NÅGOT MÅSTE SKE"
Adjungerad ledamot av arbetsutskottet sedan Nattivalens första år är herr Sven "Krigarn" Nyström. Han uttrycker till Piteå-Tidningen sina betänkligheter mot det sätt på vilka nattivalerna förberetts. Eller rättare sagt bristen på förberedelser. Första veckorna innan festen kallas arbetsutskottet till aktion.
    - Något måste ske, om vi ska kunna genomföra festligheter av det här slaget i fortsättningen, säger han.
Arbetsutskottets ordförande, f drätseldirektör Axel Bengtsson, är bortrest och har av den anledningen inte varit anträffbar för en kommentar.

¤ "SIDSTEPPADE"?
Vilka är då förutsättningarna för att Föreningen Nordens lokalavdelning i Piteå skall överta ansvaret för Nattivalen? Tydligen inte särskilt stora. Föreningen existerar knappast annat än på papperet. Och ordföranden, rektor Adrian Wennström, säger så här:
    - Vi ställdes åt sidan, då Piteå-nattivalen lanserades. Nu börjar det tydligen gå tyngre och då begär man vår hjälp. Jag är beredd att diskutera frågan men nog vill vi veta exakt vad som krävs av oss innan vi kan tänka oss rycka in. Personligen har jag redan för många järn i elden för att hinna eller orka ta hand om ledningen för arrangemangen.

Så är alltså situationen fem månader innan tredje lördagen i juli, då årets nattjippo på Sundsgatan i Piteå skall vara ett faktum. Om den gamla mallen skall följas, nota bene. Den första Nattivalen ägde rum 1961 och årets - om den nu blir av - följdaktligen den sjunde i ordningen. Även om meningarna är delade om formerna för nattivalerna torde råda stor samstämmighet om betydelsen för Piteå av ett PR-evenemang av det här slaget. De signaler som nu hissats från ansvarigt håll kan ur den synpunkten bli betydelsefulla. Skall verkligen Stor-Piteå låta Nattivalen dö sotdöden?

-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 16 februari 1967


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0