STEFAN - trumslagarpojken i popbandet THE CARETAKERSDet hela började för ungefär ett år sedan. Det var då det plötsligt gick upp för 16-årige huskvarnagrabben Stefan Möller att det för honom egentligen bara fanns en sak här i livet som var väsentligt: popmusiken. Den dan bytte Stefan sitt förnamn till Steve. Det var en liten hyllning till de internationella popkretsar som Stefan snart hoppas få röra sig i. Pop, det är allvar för Stefan - förlåt, Steve.

När vi suttit och pratat en stund får man för sig att Steve (eller Stefan) har en PASSION. En flammande, stolt bärande passion. Precis som en Albert Schweitzer i Afrikas djungler, precis som en Charles Lindbergh på väg över Atlanten. Människor som skulle kvävas om det inte fick leva mitt i sin passion, sitt intresse tjugofyra timmar varje dygn. Det är ungefär likadant med Steve. Men vem har då gett honom detta intensiva intresse för pop? Ringo Starr? Charlie Watts i The Rolling Stones?
Steve svarar:
    - Gene Krupa. Och kanske Buddy Rich.
Två gamla jazztrumslagare fick Steve att börja spela trummor. Men i dag? Vilka trumslagare hör Steve helst på? Vem är det som driver honom framåt?
    - Gene Krupa. Och kanske Buddy Rich.
Fortfarande alltså.
Ringo tycke Steve är "ganska bra", Charlie i Stones får godkänt, men inte mera. På morgonen sover Steve länge. Helst skulle han vilja sova ända till det är dags att sätta sig bakom trummorna igen.

Men det brukar bli några lediga timmar på eftermiddagen. Då kramar Steve en lerklump och väntar. Lerklumpen är också pop på sitt sätt... Den ger Steve starkare muskler i handen och armen och det hjälper honom när han håller i trumstockarna och öser på i den senaste Tio i topp-låten. Frågan är, om inte Steve är Sveriges mesta popkille. Förmodligen är han i alla fall den enda som fått sluta skolan ett år för tidigt för att spela pop i stället för att nöta skolbänken.

Det hände på Centralskolan i Huskvarna för ett år sedan. Steve - han vill helst kalls så, Stefan - han sitter på soffan och skrattar och hans långa blonda hår virvlar runt honom:
    - Rektor tyckte väl att det var lika bra att slippa mig. Jag bad mig fri för turnéer till Finland, turnéer till Norge, för spelningar i Malmö, Gävle, Östersund. Ibland gick jag i skolan bara tre dagar i veckan.

I dag bor sextonåringen med sina tre kompisar i ett inackorderingsrum i Malmö. Steve är ung och de flesta grabbar i hans ålder behöver - och vill ha - familjens trygghet kring sig. Men när det gällde för Steve att flytta till Malmö tvekade han inte: popen i första hand! Nu tvättar hans inackorderingstant nylonskjortorna och kalsingarna mellan Steves turnéer. Och tar emot beundrarposten. Det kommer visserligen ingen beundrarpost från studenterna i Lund, men en mer hängiven publik har varken Steve eller The Caretakers någonsin haft, sägs det i Skåne. Caretakers spelar på nationalfester och kårdanser, studenterna twistar och jublar. Mest jublar Steve.


¤ Sextonårige trummisen Stefan Möller, eller Steve, som han kallar
sig, spelar i popbandet THE CARETAKERS.

För ett par veckor sedan hade han en trumduell med en trumslagarveteran från Danmark en sen natt på Akademiska Föreningen.
    - Det gick ganska bra, säger han själv anspråkslöst.
De som var där och hörde de två trumuppsättningarna dåna säger att Steve var skyhög favorit och att studenterna var lika vilda som publiken vid en popgala.
Det är sådana upplevelser Steve lever för. Han kan inte tänka sig göra något annat än spela trummor. Men om Stefan blivit Steve och professionell poptrumslagare, så tycks de flesta av hans kompisar i Huskvarna bli bilmekaniker.
    - Vi lämnade in vår turnébil på verkstad häromdagen. Killar i uniform. Kletiga, oljiga händer. Ligga på rygg under bilarna...

Han skakar våldsamt på huvudet, byter ut skivan på grammofontallriken. Att stiga upp tidigt på morgnarna, arbeta bestämda tider varje dag, bli kletig om fingrarna i jobbet... Sånt jobb tillhör en annan värld än Steves. Han har aldrig tänkt sig något annat levebröd än sina trumstockar. För sju år sedan hette hans idol Lars Rydén. Lars Rydén var trumslagare i Huskvarna Gossmusikkår.
    - Han kunde slå trumvirvlar på en stol.
Det imponerade på Stefan. Han ville också kunna slå virvlar hemma på köksstolen. Och så bad han och kompisen om att få bli med i gossmusikkåren. När Stefan fick beröm av trumläraren, slutade kompisen och Stefan fick fortsätta ensam. När han var elva for han på sin första turné med musikkåren, när han var tolv fick han jobb i "Gunnars orkester" och tjänade tjugofem kronor för en kvälls hamrande på trumskinnen.
    - Det var ju enormt. Att få betalt för att göra nåt så kul!

I dag tjänar Steve tvåhundra kronor per spelkväll, han har ett par tusen på banken. Han har fått en fin start i sitt yrke. Tycker Steve att han är bra betald?
    - Nej, inte speciellt bra. Han säger:
    - Att spela, det tar jag inget betalt för. Det är bara kul. Gaget tar jag för att släpa med mig alla trummorna, sätta upp dem, packa ner dem och bära i väg dem.

Trots att Stefan är bara sexton är han redan en yrkesman, fylld av krav - på sig själv och sina redskap.
    - Först hade jag en uppsättning trummor som kostade lite över tvåtusen kronor. De var inte bra. Sen fick jag ett engelskt märke som kostade fyra. Nu har jag trummor för sextusen och nu är jag nöjd.

Steve vet vad han talar om. Det är många i popbranschen som inte vet det, anser han. Många som snackar, lovar och ger löften. Om TV-program, skivinspelningar, turnéer. Reklammän som ska göra Caretakers världsberömda.
    - Men såna genomskådar man hur lätt som helst.
Just nu packar Steve sina trummor upp och ner på en tvåmånaders turné i Norge. Dessförinnan spelade Caretakers en månad i Danmark. Finland är aktuellt och sedan väntar tre månader i de svenska  folkparkerna tillsammans med norske sångaren Jack Dailey.
Det innebär långa, tröttande resor i bil, korta nätter i ständigt nya hotellrum. Steve pratar om framtiden. Han vill gärna bosätta sig i Malmö. Varför?
    - Det är lättare att göra karriär här. Radio Syd, du vet...

-----------------------------------------------------------------------
BILDJOURNALEN ¤ Den 27 januari 1965
THE CARETAKERS idag 2012.

FAKTA-------------------------------------------------------------------------

Stephan Möller spelar i dag trummor i Spotnicks.

/Roger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0