Talangfull Storfors-yngling

KURT ENGMAN toppman i orten inom fyra idrotter


KURT ENGMAN
sysslar inte med idrottsgrenar där det bjuds på
priser i överflöd. I och med sitt mångsyssleri har han ändå fått en
ansenlig pokal- och plakettsamling.


    - HAN MÅSTE helt enkelt vara Norrbottens bästa centerhalv, jag kan inte tänka mig annat. Han var planens rese i söndagsmatchen och visade upp ett stopperspel som sällan skådats här. De uppskattande och beundrande orden kommer från Östen Dahlberg, Norsjö IF:s lagledare och tränare och han ja, det är Kurt Engman, Storfors, allroundidrottsman - en yngling med ett brinnande idrottsintresse. Privat en flärdfri gänglig 21-åring som använder de "små" orden, lite tillbakadragen men med ett par pigga, vakna ögon, som vittnar om att det inte är långt till spirutialitet. Det är en grabb, som är född till idrottsman, han har idrotten i blodet som en naturlig beståndsdel. När man sitter och pratar idrott med honom lyser ögonen och han får något drömmande i blicken. Frågar man honom när han blev verkligt intresserad av idrott, skrattar han stilla och säger: - När? Det vet jag inte. Jag har alltid varit intresserad.

¤ FÖRNÄMLIG INSATS
Kurt Engman har, frånsett en något skraltig vårstart, gjort en förnämlig insats i SAIK:s fotbollselva och hållit samman försvaret på ett närmast exemplariskt sätt. Kritiken har också varit enhälligt positiv. Storforsaren Kurt använder de enkla medlen på fotbollsplanen, arbetar lugnt och säkert, sätter säkerheten främst, han tillhör de justa spelarna som sätter idrottens fana högt: en fotbollens gentleman om man så får säga.

Efter Norsjö-matchen i söndags skrev en västerbottenskollega:
"Gästerna hade sin stora man i stoppern Kurt Engman, som bör vara en godbit för vilken division II-klubb som helst. Speciellt hans spänst, som oftast höll honom huvudet högre i nickduellerna, imponerande"
"Godbiten" förblir med all sannolikhet SAIK trogen. Åtminstone så länge vi håller oss i treans topp, säger han, vilket torde lugna eventuella oroliga supporters.

¤ KAMRATSKAPET VÄRDEFULLT
Kurt talar inte gärna om sig själv och sina framgångar på idrottsbanan, utan helst om sina idrottskamraters. - Man får så många goda kamrater genom idrotten, det är kanske främst därför, som jag håller på. Fast ibland är det svårt att kombinera sporterna. Som i vintras exempelvis.
    - SAIK skulle till Västerbotten och spela ishockey samma kväll som Piteå läroverk spelade seriematch i basket mot Boden. Jag skulle vara med på båda ställena, vilket resulterade i att jag och ett par av mina klubbkamrater bara kunde delta till halvtid i basket, för att sedan åka iväg och spela ishockey. Men då fick vi oss en skrapa av en tidning, säger han leende.

¤ ALLROUNDIDROTTSMAN
Allroundidrottsman kan man utan överdrift sätta som epitet på Kurt E. Förutom de "stora" idrotterna och hockey sysslar han också framgångsrikt med bl a friidrott och basket. Han har klarat 13.33 i tresteg, 1.77 i höjd, 3.13 i stav. Han var uttagen i friidrottslaget till triangellänsmatchen i Skellefteå i sommar, men kunde tyvärr inte deltaga.
    - Vid skol-DM 1960 gjorde jag en lyckosam debut i stavhopp, säger han. Jag hade aldrig hoppat stav förut, men när jag såg ribban ligga på tre meters höjd tyckte jag att det var så lågt, så jag tog en stav, klarade höjden och blev fjärde man i resultatlistan på kuppen. I tresteg tänker jag göra en kraftansträngning för att komma över 14 meter och det bör väl gå med lite skivstångsträning.

¤ FRÅN POJKLEDEN
Kurt har gått den vanliga fotbollsvägen via pojklag och juniorlag upp i en representationslaget. Storfors har en egen pojkserie, där han deltagit i fem år och samtliga år var det hans lag som vann serien. 1956 var han med om att erövra pojk-DM och två år senare junior-DM. Ifjol var det ytterst nära att det blivit senior-DM också, men i finalen var IFK Kalix för svårt och det blev förlust med uddamålet av tre. I juniorlänslaget mot Västerbotten 1959 i Piteå var Kurt med, där det för övrigt blev stryk med 3-0. I ungdomslänslaget, som spelades i Narvik mot Nordnorge ett år senare gick det bättre, nämligen 4-0 i vinst.

¤ A-LAGET 1959
Det blev så småningom A-laget. 1959 på hösten fick han vikariera fem matcher för skadade Yngve Lundberg och sedan var det klippt. SAIK vann det året söderfyran och blev året därpå Piteortens framgångsrikaste klubb, vilket fortfarande är fallet. Kurt Engman ger tränaren Börje Norberg, största andelen i framgången. - Börje är mycket bra och har helt vunnit grabbarnas förtroende. Han har i förstuckna ordalag talat om att sluta men det skall vi sätta stopp för säger Kurt med skärpa i rösten.

¤ FRAMTIDSPLANER
Kurt Engman går i Piteå läroverk och har för avsikt att erövra den vita mössan till våren. Sedan blir det först och främst kronans uniform ett tag framöver. Inom SAIK har flera försök gjorts att få Kurt förflyttad till Boden, men alla försöken har skändligen misslyckats. Men man ger sig inte och än finns det hopp i SAIK-lägret.
Efter värnplikten? - Jag vill bli idrottsinstruktör, men det verkar ju hopplöst att vinna inträde vid GCI, säger han nedstämt.
Efter en timmes samtal med Kurt Engman får man den uppfattningen att någon form av verksamhet inom vår största folkrörelse idrotten, för den sympatiske grabben måste betyda rätt man på rätt plats.

------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 4 oktober 1962

FAKTA----------------------------------------------------------------

Vi bodde grannar i Övremarken med Kurt och hans föräldrar.
Kurt är pappa till duktiga kulstötaren Helena Engman, som
tävlar för Riviera FI. Hon har representerat Sverige fram-
gångsrikt i bl a Finnkampen.

Roger-------------------------------------------------------------------

Kommentarer
Postat av: uffe

Kurt träffade jag på Kvarnvallen första gången han var duktig i tresteg, när Norrmalmia öppnade 1965 spelade han basket med oss i serien, han träffade Barbro Hartzell där som spelade handboll och var duktig.

2012-06-01 @ 18:16:29
Postat av: Roger

Vi bodde ju grannar i Övremarken, och jag minns hur Kurt ständigt tränade bl a tresteg hemma på tomten. Han var ju med i SAIK:s A-lag, och tillhörde där en av de mest färgstarka. Kurt hann ju även att spela med IFK Luleå när de gick upp i allsvenskan 1971. Ja, han var en mycket duktig idrottsman, som kunde det mesta. Inte undra på att dottern Helena också blivit en duktig idrottskvinna.

2012-06-01 @ 19:38:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0