Död vid 102-årsålder - 1972

NORRBOTTENS ÄLDSTA DÖD
 

Fru Helena Edgren.
 
Norrbottens äldsta invånare, änkefru Helena Edgren, Piteå, avled på onsdagen på Piteå lasarett. Hon skulle den 16 december fyllt 103 år. Maria Helena Edgren var av gammal bergmanssläkt från Nora bergslag i Västmanland. Både fadern och farfadern var förutom jordbrukare också bergsmän. Föräldrarna gifte sig nödåret 1867 och bosatte sig på ett ställe som hette Östanbergshyttan. Där föddes fru Edgren år 1869.
 
Hon stannade hos föräldrarna tills hon var trettio år då hon gifte sig med smålänningen Per Edgren, som hade grundläggning som sitt huvudsakliga yrke. Det blev signalen till uppbrott. I februari 1900 kom de unga makarna till Piteå. Maken var med och lade grunden både ute på Furunäset, när stadshotellet byggdes och när läroverket kom till 1903 köpte de ett markområde väster om kyrkogården, där villa Solbacka byggdes. Där bodde fru Edgren till för 10 år sedan då församlingen köpte stället.
 
Vid den tidpunkten var fru Edgren änka sedan många år. Maken dog nämligen redan 1931. I familjen fanns tre döttrar, och den gamla har sedan dess bott tillsammans med en av dem. De senaste åren i en hyreslägenhet. Fru Edgren har dock den senaste tiden vistats på lasarettet.
----------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ November 1972
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0