HUGO EKBERG - Piteå-konditor med 55 år i yrket
- Smaka på dom här pepparkakorna. De är visserligen inte så fina som den Gammel-Sivertz i Luleå gjorde - dom påstods vara den bästa universalmedicinen som fanns i övre Norrland när seklet var ungt - men dom här är åtminstone bra för magen och smakar fint.
- Ibland fick vi beställningar på gräddtårtor. Då var det inte som nu att vi kunde begära grädde från mejeriet - den tiden hade dom bara tunngrädde som inte gick att vispa upp. Jag fick i stället springa runt mellan Klums, Selanders, Bergströms och Lundbergs, vilka hade ladugårdar. Hade dom inte någon tjockgrädde kvar var det bara att meddela tårtbeställarna att dom fick vänta med sin gräddtårta till ett lämpligare tillfälle.
Naturligtvis var det inte som nu att folk gick in och satte sig på konditori för att fördriva någon timma vid en tidning. Oftast var det landsortsbor som under stadsbesöket blivit kaffesugna och gick in för att medelst inbetalning av en 25-öring få doppa sig mätta. En dag under vintern hade vi dock en ordentlig rusning och det var till travtävlingarna på södra fjärden då vi hade ordnat servering ute på isen.
Den enda konditorispecialitet som Piteå under min tid har haft är anisbröden - eller "Pitepojkar" som de också populärt kallas. Sådana har vi ofta fått beställningar på ända från Uppsala och Gävle.
"LÄSTE" I SÖDERHAMN
Piteå var i början av seklet ingen bra konditorstad och redan 1903 var Torstensson färdig att flytta från stan ner till Söderhamn. Lärlingen Ekberg ville allt för gärna följa med och efter en ordentlig övertalning av pappa skomakaren fick han löfte att följa med Torstenssons. Ekberg var då 14 år och så fort han kom ner till hälsingestaden måste han "gå och läsa". Det blev en arbetsam vinter för den unge pojken som naturligtvis i största möjliga utsträckning måste sköta sitt arbete vid sidan av läsningen.
Söderhamn var en ännu sämre konditorstad än Piteå och efter ett år måste mästaren slå vantarna i bordet och begära konkurs. Det blev alltså skilsmässa mellan mästaren och lärlingen. Den förre for ner till Tyskland och den senare till Luleå, båda för att lära mer om yrket. Ekberg hamnade hos Siwertz i Luleå, det då mycket berömda konditoriet. Vid det efter då¨tida förhållandena stora konditoriet skulle allt göras för hand och arbetsstyrkan var den minsta möjliga. Mandelmassan bearbetades i en handdriven kvarn, grädden vispades för hand och all syltning fick vi naturligtvis göra själv. Hösten blev därför en arbetssam tid.
SVÅRT FÅ UT LÖNEN
Min betalning hos Siwertz var 15 kr. i månaden samt mat och husrum. Pengarna fick vi dock inte ut utan allt bokfördes i en motbok. När vi behövde en slant var det bara att gå till mästaren och begära ut en summa. Så skulle jag t. ex. en gång köpa en kostym som kostade 40 kr. Jag gick till mästaren och begärde att få ut den summan. Jag visste att jag hade betydligt mer innestående, men Siwert sa bara att det var omöjligt att jag skulle få ut en sån stor summa och menade att jag kunde köpa kostymen på avbetalning och sedan ta ut 10 kr. i månaden och betala med. Ja, det var bara att lyda, men mästaren fick själv göra upp affären med klädeshandlaren.
TRIVS MED SITT YRKE
Likaså skulle vi den tiden stanna allesammans till kl. 7 på kvällen för att göra "jäsdegar" för att spara på jästen. Degarna jäste upp två och tre gånger på naten och när vi på morgonen skulle börja arbeta med dem var all jäskraft borta så att vi även då var tvingade att sitta och vänta. Likaså har det blivit betydligt högre kvalitet. När jag började i yrket använde vi t. ex. ungefär ett kilo smör till en liter mjölk i wienerbröden. Numera används ungefär 18 hekto smör.
Beträffande arbetstiden har det skett en verklig revolution inom konditoribranschen. När jag började hade vi aldrig någon ledig dag på hela året. Som t. ex. hos Günters, där vi fick alle man ut på söndagsmorgonen för att göra beställda efterrätter och varje söndag skulle en konditor finnas tillreds att tillverka det som eventuellt tog slut. Det betydde att jag var tredje söndag var helt fast. Någon kompensation för söndagsarbetet fick vi inte.
Helt fantastiskt skrivit och bra bilder til + 11 på den 10 gradiga skalan. Tack för titten i Fredags.
Den Torstensson som det talas om i artikeln var min farfar Ernst Torstensson. Namnet Alfred Hugo Ekberg hittade jag i in- och utflyttningsboken från Piteå. När min farfar Ernst gjorde sin första resa till Söderhamn 1903 var förutom hans syster Hilma även Alfred Hugo med på resan. Det var också i sällskap när de 1,5 år senare återkom till Piteå. Min farfar gavs sig av för gott till Söderhamn 1,5 månader senare, då enbart med sin syster och troligen även deras mamma Emma Charlotte.
Att denne Torstensson som Hugo började hos som lärling var nyinflyttad till Piteå stämmer inte. Ernst Torstensson var född i Piteå (1880) och började sin konditorbana i Skellefteå 1895. År 1897 beger han sig till Uppsala och blir där i 7 månader för att sen ta sig till Härnösand. Han var åter i Piteå 1898.
Min farfar Ernst startade senare "Torstenssons Konditori" i Söderhamn, som min pappa Lennart och hans bror Åke tog över när farfar dog 1953.
Stort tack för att du publicerat artikeln om Hugo Ekberg
Tack Peter för din intressanta berättelse.
Mvh Roger.
Hej!
Intressant och välskrivet artikel. Vi roknäsforskare söker identiteten på en bagerska "Hilma" som var aktuell i byn i slutet av 1 vkr. Hon tog vid efter Maria Berglund som startat bageri med brödförsäljning i centrala Roknäs ca 1900. Men vem var Hilma? Kan det vara fråga om Ernst Torstenssons syster??
Mvh
Nils Dahlbäck