1967 - popbandens år...

 
FLYKTING 67 - var ett behjärtansvärt initiativ, till att fästa omvärldens blickar på de nödlidande ute i världen. Man anordnade galor, för att samla in pengar till de behövande. Ett annat inslag var att samla Sveriges populäraste popband på en LP-platta, där man framförde enkomt gjorda kompositioner. För några veckor sedan kom plattan i min ägo. Jag har roat mig med att plocka fram både bilder och tillhörande text till detta inlägg.
 
På skivkonvolutets baksida, skrev Carl Eiwar, känd radioman, dessa rader:
 
POPVÄNNER! OCH ANDRA!
Den LP Ni just nu håller i er hand, är en LP, där Ni träffar Sveriges 12 bästa popband. Heder åt dessa popkillar, som dels komponerat, spelat in och donerat en varsin melodi på skivan för att hjälpa Flykting -67. Svensk popmusik har under det gångna året kvalitetsmässigt både här hemma och internationellt, musikaliskt förbättrats. Allt flera av våra popmusiker komponerar och skriver texter. År 1967 kommer att bli ett fint svenskt popår.
 
Carl Eiwar Carlsson (1931-1974)
 
¤ Shanes
Förra årets vinnare av "Popligan" blev Shanes. Kirunagrabbarna som numera är bosatta i Stockholm, har sedan segern i "Popligan" utvecklats ytterligare. Man har hunnit med flera uppmärksammade utlandsbesök bl. a. i Spanien. Shanes kommer säkert att göra allt för att försvara sin 1:a placering i "Popligan". Bandets bidrag på LP:n är "Nobody".
 
¤ Lee Kings
Fjolårets tvåa med sångaren Lenne Broberg, var ytterst nära att vinna. I sista matchen mötte man Shanes och vann med 14-6. Det räckte inte riktigt, men nu när man fått en ny rutinerad engelsk trummis vid namn Tony Walter, kanske det går vägen. Bandets bidrag på LP:n är "Stop, think, reconsider".
 
¤ The Streaplers
Streaplers var förra årets stora sensation. Hur det kommer att gå i år är väl lite ovisst. Göteborgsbandet har nyligen bytt ut två orkestermedlemmar. En mycket intressant start i "Popligan". Bandets bidrag på LP:n är "Stop the train".
 
¤ The Spotnicks
Även här har nyligen skett ett mycket omtalat byte. Tages trummis Tommy Tausis, även kallad T.T. stack snabbt iväg till Mexico och började hos Spotnicks. Deras bidrag till den här LP:n är förresten inspelat i Mexico. "What a fool I was.
 
¤ Mascots
Mascots, liksom Spotnicks tillhör våra svenska popband, som funnits längst. De genommusikaliska grabbarna skriver de flesta låtarna själva och kan ställa till med obehagligheter för de andra banden i "Popligan". Bandets bidrag på LP:n är "For Janet (whom I met)
 
¤ The Hep Stars
"Hepparna" hamnade "bara" på 6:e plats i fjol, men har sedan dess gått framåt oerhört. De börjar nu inrikta sig på den internationella popmarknaden, och där kan det hända stora saker för Hep Stars under 1967. Bandets bidra på LP:n är "Like you used to do".
 
¤ Ola and and Janglers
Samma sak gäller Ola & the Janglers. Dessutom är ju Ola nybliven skådespelare och "Clabbe" en av våra mest lovande popkompositörer. En stark grupp med andra ord. Bandets bidrag på LP:n är "Today´s the day.
 
¤ Tages
Trots att Tages "bara" kom 8:a i fjol, så var man inte ledsna för det. Vi kommer tillbaka lovade de, och det får vi hålla med om, oavsett placeringen i årets "Popliga". Bandets bidrag på LP:n är "My home town".
 
 
¤ Hounds
Fyra nykomlingar finns med i årets "Popliga". Hounds har ju redan dokumenterat sig som ett toppband, genom sin fina placering i "Tio i topp" med Exodus. Bandets bidrag på LP:n är "Please, hear my symphony"
 
¤ The Caretakers
Även Jönköpingsbandet Caretakers skyltar då och då högt på "Tio i topp-listorna" och är fullt värdiga sin plats i "Popligan". Bandets bidrag på LP:n är "Lonesome soul".
 
¤ Sience Poption
Den tredje nykomligen anses vara ett av våra mest musikaliska popband. Nån´riktig stor hit har man ännu inte fått, kanske kommer den i England? Bandets bidrag på LP:n är "Lady of leisure".
 
¤ Slam Creepers´
Här är årets segrare i Sveriges Radios "Popbandstävling" 1966. Vansbrograbbarna var bäst av 580 svenska popband, som inte tidigare gjort någon skiva. Slam Creepers´blir "Popligans" "Dark Horse". Bandets bidrag på LP:n är "Too good to be real".
 
------------------------------------------------------------------------
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0