CONRAD PETTERSSONS Bilaffär Piteå 25-årsjubilerar

25-årsjubilerande direktör Conrad Pettersson.
 
Han har blick för affärer Conrad Pettersson och det är ganska likt honom att han passar på att fira jubileum samtidigt som hantverksutställningen visar Norrlands hittills största bilutställning. När vi vill ha reda på hur det ligger till med det där jubileet berättar Conrad Pettersson att han startade sin första bilaffär i juli 1932. Det var i Älvsbyn detta hände. Sedan dess har han hunnit bli n´Conrad i Piteå med hela Sveriges bilvärld och en av de största företagarna i länet.
 
Det var alltså i nådens år 1932 som Conrad Pettersson började göra bilaffärer - och en del andra affärer också för den delen - i Älvsbyn. Så småningom hamnade han i Boden. Detta var i början av kriget. Petsamotrafiken pågick för fullt och åtgången av lastbilar var stor efter de finska lappmarksvägarna. Detta varade dock inte så länge och 1944 flyttade firman till Piteå där man slog sig ner vid Nygatan.
 
Företaget expanderade snabbt. Volvo kom ut med sin PV 444 och lastbilarna blev allt tyngre i snabb takt - det blev så att säga goddagar för bilförsäljarna och Conrad Pettersson var givetvis med och rakade till sig en del. Hur som helst, verkstan vid Nygatan blev snart för liten och 1953 flyttade man in i det stora nybygget vid Kolmilavägen, det komplex som skymmer utsikten för dem som kommer efter Prästgårdsgatan och vill se aftonrodnaden i väster.
 
Hur som helst företaget har expanderat och kan i annonser börja skryta om t ex fjolårsomsättningen som var 6,3 miljoner och en arbetsstyrka på 60 man. Nu är väl inte det där bara beroende på en driftig chef. I verkstan t. ex. har han väl inte så mycket att säga till om. Där är det verkmästare Lövgren som bestämmer och på kontoret har chefen god hjälp av sin bror Harald Pettersson och försäljaren Gösta Sandberg.
 
Färgstark jubilar
Det har gått många och roliga historier om färgstarke Conrad Pettersson ända sedan han härjade i skidspåren och bl a en gång vann Vasaloppet. Här är en av de sista historierna. En historia som även kan belysa att firman expanderat kraftigare än vad till och med chefen räknat ut. Det här påstås hänt någon gång i vinter. Det var så att n´Conrad kom och gick genom verkstaden när han fick se en springpojke som stod och hängde utan at göra något. Han gick fram till pojken: "Hur mycket har du betalt?" "55 i veckan", sa grabben. "Här har du då, och försvinn"
 
Sedan gick Pettersson till sin verkmästare och talade om at han avskedat springpojken.
 - Springpojken? Det var ett bud från Wallsténs!
Jag tror inte historien är sann, men den kan väl i någon mån berätta något om den starka utvecklingen hos AB Conrad Petterssons bilaffär. Och dessutom: ingen rök utan eld.
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 2 augusti 1957
 
Fakta-----------------------------------------------------------------------
Conrad Pettersson var född i Älvsbyn den 1 juli 1903. Han avled den 18 november 1976
i Piteå. Pettersson vann Vasaloppet 1927.
 
Roger---------------------------------------------------------
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är min gammal farfar det.

2015-03-17 @ 10:32:50
Postat av: Roger

En kreativ och färgstark man och stor Piteåprofil...

2015-03-17 @ 15:13:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0