Dr. Robert Ivarsson fyller 65 år

 
¤ 65 år fyller i morgon överläkaren vid kirurgiska avdelningen vid Piteå lasarett, dr Robert Ivarsson, och uppnår därmed pensionsåldern. Han kommer emellertid att stå kvar i tjänsten ytterligare ett par månader, innan han drar sig tillbaka för att njuta sitt otium cum dignitate, om nu överhuvud innebörden av Ciceros bevingade ord kan äga tillämpning i detta speciella fall. Att vila med värdighet efter et så verksamt liv, som det som kännetecknat dr Robert Ivarssons, är honom mer än väl unnat. Men med kännedom om hans verksamhetslust, är det faktiskt svårt at föreställa sig honom sittande i kontemplativ ro på en solig balkong eller vattnande sköna blomster i en aldrig så fruktbar och vacker skånsk villaträdgård. Han kommer alltjämt att vilja vara med där något händer, därom kan man vara säker.
 
¤ I ett kvarts sekel har dr Ivarsson varit knuten till länslasarettet i Piteå, där han utan överdrift kan sägas ha utfört en i många avseenden banbrytande läkargärning. Men härom har i flera andra sammanhang vittnats på tillbörligt sätt. Det bör emellertid dock vara på sin plats, att erinra om den aldrig osparda möda och aldrig sviktande intresse, som dr Ivarsson nedlagt när det gällt att utveckla det sjukhus, han under en lång följd av år varit styresman för. Piteå lasarett är i dag en sjukhusanläggning, som tål att jämföras och en stor del av äran härför bör rättvisligen gs honom. Att han i sina strävanden mött den största förståelse från den anslagsgivande parten - landstinget - förringar inte på något sätt hans egen roll i sammanhanget.
 
¤ Då dr Ivarsson kom till Piteå lasarett 1933 hade han en både grundlig utbildning och lång praktisk erfarenhet bakom sig. Han blev sålunda med. lic. i Lund 1922. Han har tjänstgjort som underläkare vid Malmö epidemisjukhus och vid Örnsköldsviks lasarett åren 1916-17, som extraläkare i Jämtlands och Västerbottens län åren 1918-19, som amanuens och tf underläkare vid bakteriologiska, gynekologiska, ortopediska och kirurgiska klinikerna i Lund åren 1919-24, 2:e underläkare vid kirurgiska kliniken därstädes 1925-26 och förste underläkare och tf överläkare 1927-30 samt som amanuens och underläkare vid otiatriska kliniken 1931. Dr Ivarsson har vidare gjort flera utländska studieresor, speciellt till Tyskland och Österrike.
 
---------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 8 april 1958.
 
Middagsgäster hos överläkare Ivarssons på lasarettet i Piteå.
Fr. v. tandläkare Lars Ringius, dr Leif Ekblom Öjebyn, tandläkare Astrid
Ekman, stadsfiskal Gideon Lundström, tandläkare Valborg Rudin, fru Laila
Ringius och i soffan längst t.h. fru Ragnhild Bergvall. I fåtöljen t.h. fru Gunhild
Ivarsson och sittande dr Einar Wallquist "Lappmarksdoktorn", Arjeplog.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Källa: Thord Carlsson, "I våra kvarter Piteå på 40-talet".
 
 
Fakta-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Carl Magnus Robert "Bobban" Ivarsson f. 1893-04-10 i Norrividinge,
d. 1970-07-28 i Limhamn.
Gift: 1918-11-02 i Ljungby med:
Gunhild Maria Johansson Ivarsson f. 1894-08-22 i Ljungby,
d. 1982-11-10 Sankt Göran.
Paret hade tre barn.
 
 
Fr. v. Bo Bergvall överläkare, Piteå, dir. G. Lång, Luleå,
dr L. Ekblom, Öjebyn, dr. Gunhild Ivarsson, Piteå,
dr. Einar Wallquist, Arjeplog, dr. Tore Bergström, Piteå samt
överläkare Robert Ivarsson, Piteå.
 
---------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1955
 
 
 

Kommentarer
Postat av: PL

Hej, googlade på gamla släktnamn och fann en länk hit, bilden på sällskapet som var på middag hos överläkare Ivarsson, har du möjligvis mer info om den eller fler bilder? Gideon Lundström var min farfars far så det var väldigt överaskande att finna en bild på honom på nätet. Tack för fina inlägg!

2014-07-18 @ 23:30:54
Postat av: Lennart Sandström

Hej, min pappa AXEL Emanuel Sandström (1917-1983)lär ha som 16-åring fått ett träd över sig och "krossat" ett knä. Dr Ivarsson lär ha övervägt att steloperera min pappa, men tyckt att han var så ung, att opererade in en spik i knäet på min pappa, den första sådan operation i Norrbotten. Det blev mycket bra. Skulle vara roligt veta om det finns någora uppgifter om detta. MVH Lennart

2016-04-21 @ 16:46:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0