Guldbröllopspar i Hortlax

Två verkligt pigga åldringar i Hortlax firade sin guldbröllopsdag i går. Långt i förväg hade makarna gjort upp vissa planer och beräkningar för onsdagen den 19 och de hoppades att deras guldbröllopsdag inte skulle uppmärksammas av någon, utan att de skulle få fira den själva i all tysthet. Men beräkningarna höll inte.
 
75-årige småbrukaren Helmer Jonsson och hans 71-åriga hustru Elma, född Sandberg, härstammar från Korsträsk. De vigdes i Älvsbyn den 19 december 1906. Helmer Jonsson var småbrukare och skogsarbetare i Korsträsk men i början av 20-talet flyttade familjen till Hortlax där mannen då hade inköpt et mindre jordbruk. Vid sidan av jordbruket hade Jonsson anställning hos Munksund AB som sågverksarbetare i Storfors och där arbetade han tills sågen lades ned. Då återgick han på allvar till jordbruksnäringen och han har ännu kvar sitt jordbruk i Hortlax. Men numera driver han det kreaturslöst.
 
Makarna har fostrat 7 barn och alla är i livet. De båda makarna är ovanligt pigga för sin ålder och särskilt Helmer, som är en riktig krutgubbe och som aldrig haft en sjuk dag under hela sin levnad. Ännu snor han och far fram som ett kvicksilver. I vinter har han till och med prövat sina krafter som timmerhuggare i skogen och han tyckte om att få uppliva gamla minnen. Hans aldrig sinande humor förnekar sig inte heller, han är pratsam och lättillgänglig och har förskaffat sig en stor vänkrets. Det har hustrun Elma också gjort fast hon har helt annan läggning än maken. Hon är stillsam och fåordig.
 
Båda två drar dock människorna till sig genom sitt sympatiska och trevliga sätt. Det var därför inte så underligt att deras beräkningar beträffande guldbröllopsdagen inte höll. De blev föremål för uppvaktning från olika håll och naturligtvis främst från barnen och släktingarna. Det blev blommor, presenter och hyllningar i olika former men Helmer var smått bekymrad över att han av omständigheternas makt tvingades till overksamhet en hel vardag...
 
---------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 20 december 1956.
 
Fakta---------------------------------------------------------------------------
 
Helmer Jonsson f. 1882-01-05 d. 1962-02-25
Elma Jonsson f. 1885-09-24 d. 1962-09-16
Makarna Jonsson ligger begravda på Hortlax kyrkogård.
 
Roger----------------------------------------------------------------------------
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0