Kärngumma i Piteå gillar att se hockey i TV

Att koppla av har inte precis hört till fru Jenny Westmarks vardag.
Men nu har hon tillfälle att göra det.
 
1912 blev fru Jenny Westmark, Piteå änka. Hon stod då ensam med fem barn att försörja. Den minsta var två år och den äldsta sju. Familjen bodde på Norrmalm i en liten stuga som nu är riven för att ge plats åt nya skolan. Visserligen betalade staden hyran 60 kr om året sedan fru Westmark lämnats ensam tillsammans med sina minderåriga barn, men hon hade framför sig många slitsamma år till dess barnen var vuxna och kunde försörja sig själva.
 
Det är svårt för att inte säga omöjligt att rättvisande återge berättelsen om hur hon de första åren med häst körde ut till byarna runt om staden som fiskförsäljerska. Småpojkar hade hon med sig som sprang omkring i gårdarna och bjöd ut fisken. När hon sent på kvällarna kom hem var det tid att se till att barnen fick mat och se om deras kläder. Det var fru Westmarks nattgöra under många år. Värst var det under första världskriget. Då hände det att fru Westmark fick dra in på maten för egen del, för att barnen skulle få i sig det nödvändigaste.
 
På söndag fyller fru Westmark 90 år. Fortfarande är hon vital och minnet är det inget fel på. Hon vill bagatellisera de svåra åren i sitt liv, men det kan vara skäl i att inför högtidsdagen erinra om att det sannerligen har funnits andra tider. Efter att några år ha försörjt sig som fiskförsäljerska, övergick hon till att gå dagsverken, en syssla som hon höll på med till fyllda 70 år. När hon började var dagpenningen 1.50 och när hon slutade hann hon en gång vara med om att få hela 6 kr. Belysande för den ekonomiska situationen var att man från stadens sida gärna hade sett fru Westmark med sina barn flyttat in i en billigare bostad.
    - Men den gången protesterade jag, omtalar 90-åringen.
Som nämnts betalade staden 60 kr om året i hyra för att hon fick bo i den lilla och även på den tiden bristfälliga bostaden.
 
KOM TILL PITEÅ 1899
Jubilaren, som är född i Lund några kilometer söder om Skellefteå, kom till Piteå 1899 och 1902 gifte hon sig med åkaren Karl Westmark. Hon har fött sex barn, varav fyra är i livet. Hon vill som sagt inte gärna tala så mycket om tider som flytt men kan tydligt erinra sig den tiden då dagsverkskvinnorna fick tvätta ute både vinter och sommar, oavsett vilket väder det var. Det är en väsentlig skillnad mot nutidens förhållanden. Själv bor hon nu i en modern lägenhet och kan följaktligen göra jämförelser. När fru Westmark fyllde 67 år fick hon 30 kr i månaden i pension. Nu är den med bostadstillägget inräknat 395. Det var först på gamla dar som jubilaren fick den trygghet hon så väl gjort sig förtjänt av.
 
INTRESSERAD AV ISHOCKEY
Varje kväll ser hon på TV. Aktuellt och mycket annat. Och hon försummar ogärna en ishockeymatch. Tumba och alla de övriga i det svenska landslaget känner hon ganska väl vid det här laget. Men hon har också andra och allvarligare intressen. För nära 30 år sedan var hon med och bildade Hemförbundet i Piteå och dess möten besöker hon regelbundet. Likaså pensionärföreningens möten. Den organisationen var hon för övrigt också med om att bilda. Förra året var hon med i studiecirkeln "Vi och vår stad". Fru Westmark är alltså en kvinna som följer med i det mesta som sker. De många årens hårda arbete och bekymmer har inte förmått bryta ned denna kärnkvinna. Hon möter sin 90-årsdag med en både andlig och kroppslig vitalitet som många mycket yngre kan avundas henne.
 
---------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Mars 1965
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0