Torsten Blom död

¤ Möbelhandlare Torsten Blom har avlidit efter en längre tids sjukdom.
 
¤ En verklig Piteåprofil, möbelhandlare Torsten Blom har efter en tids svår sjukdom slutat sitt liv, 79 år gammal. Torsten Blom var en vanlig människa, som vågade vara ovanlig. En generös, gedigen och plikttrogen arbetare i allt vad han företog sig. Torsten Blom var entusiastisk i tanken in i det sista andetaget, även om sjukdom omöjliggjorde för honom att under senare tid på nära håll följa med i utvecklingen av det livsverk han satte igång med i början av 1930-talet, Bloms Möbler.
 
Torsten Blom kommer som människa knappast att helt kunna kartläggas. Men faktum är att de allra flesta i pitebygden, i Norrbotten, ja, långt utanför länets gränser, som kom i kontakt med honom, var och en på ett speciellt sätt fått del av hans väsen. Hans sympatiska och mänskliga drag som han inte underlät att framhålla. Men Torsten Blom var också en affärsman som segt och envist fullföljde vad han föresatte sig, och sparade heller inte på sig själv.
 
Han startade med entusiasm och okuvlig energi och hade hela tiden blicken riktad framåt mot målet, att hela tiden utveckla sitt företag, tillsammans med goda medarbetare. För de flesta som på ett eller annat sätt kom i beröring med Torsten Blom finns många minnen, där hans smittande humor och översvallande generositet ofta skymtade igenom.
 
En var när de döva i Norrbotten var i färd med att starta sin kursgård på Trundön och ville förhandla om inköp av inbytesmöbler. Något underfundigt klargjorde Blom att det i så fall skulle bli en rätt kostsam historia för de döva. Han gjorde dock det tillägget att om en lastbil stod parkerad utanför möbelmagasinet, före dagens slut, skulle hela inbytesförrådet gå till kursgården - utan kostnad. Det räckte faktiskt till att möblera upp en hel skola. När Blom förvärvade Vinbergs möbelaffär på Hamngatan i Piteå var det till en början en mycket blygsam rörelse och stadens enda i sin bransch. Genom ett ansträngande arbete och där han ständigt försökte tillmötesgå olika individers önskemål, kunde han senare flytta upp affären till Storgatan, som småningom utvecklades till Norrlands största. Möbelfirman som därefter flyttade till Öjebyn, efter en ödesdiger brand, var Torsten Bloms eget verk, och som han genom en god affärsblick förstod att utnyttja alla utvecklingsmöjligheter.
 
Han var i hösta grad motorintresserad och kunde ses tidiga morgnar köra en snabbvända till bland annat Skellefteå för att fika. Han var också en av Piteå-Tidningens vänner och hämtade alltid sin tidning i tidig morgontimma, när distributören buntade tidningarna. Han högg också gärna i ett hörn på buntarna och gav ett handtag. Och distributörerna servade han också alltid med morgonfika när han dök upp bid tvåtiden. För många kommer Torsten Blom att för alltid bli smått legendarisk. Direktören som för det mesta varje dag, i lagerrock, skötte grovgörat i sin affär. Som närmast sörjande efterlämnar han maka och en son med familj.
 
--------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 16 november 1988.
 
 

Kommentarer
Postat av: Kerstin Nordmark

Inlägget fannsi p-t den dagen min numera avlidne make Roland och jag firade silverbröllop.För Roland var Torsten B en
god människa som tänkte på familjer i Piteå som hade det svårt ekonomiskt.Tack till hans familj med tanke på att Torsten gjorde en jul under hans barndom till ett ljust minne.

2015-01-12 @ 00:43:02
Postat av: Roger

Hej Kerstin!
Hälsa din dotter Ingela från Roger och Elisabeth. Vi brukade umgås när hon bodde ihop med min kompis Ingemar. Mvh Roger.

2015-01-12 @ 01:06:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0