En ung STELLAN SKARSGÅRD - 1968

Den 27 januari 1968 premiärvisades det första avsnittet av TV-serien Bombi Bitt och jag. Jag var tio år gammal, men jag minns att jag föll för serien som jag också kom att följa i alla avsnitt. Det dracks, det osade av svordomar, vilket min mamma och pappa inte tyckte var så värst lämpligt för en tioårig kille. Ändå blev den inte barnförbjuden för min del. Jag har den i rätt så friskt minne, och kommer precis att tänka på, när Bombi Bitt hoppar ut ur sina skor, där han står tillsammans med prosten, spelad av Fritiof Billquist, och springer sin väg ut ur helgedomen. Så kunde bara en sån som Fritiof Nilsson Piraten åstadkomma.
 
Det fanns många kända aktörer i rollistan. Däribland Åke Grönberg, som här gjorde en av sina sista insatser. Den sista rollen var som Gustav Lagerström i TV-serien, "Kråkguldet" 1969, samma år som han gick bort, i på tok för tidig ålder. Han avled den 15 september 1969, 55 år gammal. En annan figur, lite skum sådan, var Nils Galilé´, spelad av Tor Isedal. Nils Galile´finns också omnämnd i Gustaf Egerstams fina "Kivikspolka" insjungen 1974 på platta av Östen Warnerbring. En låt som oftast finns långt fram i min hjärnas musikrum.
 
Andra kvalitetsskådisar var: Sigge Fürst, Margaretha Krook, Gudrun Brost, Åke Fridell, Ann-Marie Gyllenspetz, Göthe Grefbo, Fritiof Billquist och icke att förglömma Piratens alter ego: Eli eller "jaget" spelad av Reiner Albrecht.
 
Roger.
 
Stellan Skarsgård en ung sådan. I början av sin fantastiska karriär.
---------------------------------------------------------------------
BILDJOURNALEN ¤ Den 13 mars 1968.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0