Jan "Tollarparn" Eriksson /1971

Jan "Tollarparn" Eriksson.
 
ATT VARA KÄNDIS PASSAR INTE MIG!
 
Har ni hört talas om Tollarparn? Om inte, är det nästan på tiden att ni synar in honom. Ni som har TV kan väl knappast ha undgått honom. Han har bl. a. varit med i Lasse Holmqvists "På parkett", i "Kvällsöppet" och "Five minutes saloon". Vi som bor i Malmö hade chans att lyssna på honom på den s. k. "Tisdagsklubben". Då var han en stor, rund kille som lirade piano på ett sällsynt skickligt sätt. Man förstod att han var proffs. Men han var ingen kändis. Inte då.
 
Men så kom TV med i bilden, och vi på "Tisdagsklubben" upptäckte hur trist det var utan Tollarparn. Själv är han inte helt glad över all uppståndelse kring sin person.
    - Inte ens hemma i Tollarp är det sig likt längre, suckar han. Där har man gått omkring i alla år och ingen har tyckt man varit märkvärdig. Men nu är det ett bockande och krusande till höger och vänster. Det har jag svårt att stå ut med.
 
Annars är Tollarp - utanför Kristianstad - den bästa platsen på jorden, tycker Jan. Han trivs på landet, och skulle ha svårt att ständigt bo i en stor, bullrande stad. Redan 1963 debuterade Tollarparn i TV-programmet "Jazztrumpeten". Sedan följde omkring 30 program ytterligare innan kändisskapet startade. Under flera somrar flackade han i folkparkerna tillsammans med bl. a. Britt Damberg och Leppe Sundevall. Inte blev han känd för det. Han har lirat med popband och spelat med flera av de stora jazzstjärnorna i vår tid. På kvällarna finns han på Stadsteatern i Malmö där han spelar orgel i Arrabalpjäsen, iklädd ett skitigt linneställ. Nyligen kom han ut med sin första LP, som naturligtvis fått heta "Tollarparn".
 
Smeknamnet Tollarparn fick han1959 av Östen Warnerbring. Det hände efter en amatörtävling i Lund där Tollarparn var med och spelade piano. Östen jobbade som jazzkritiker i Skånska Dagbladet och skrev en hänförande recension. Den började med "Tollarpsbomb" och slutade med en undran över hur det lilla samhället Tollarp kunde gömma sig en så skicklig pianist som Jan Eriksson. Tollarparns musikerfavoriter under yngre år var Bud Powell och Thelonius Monk. Men också Oscar Peterson låg honom varmt om hjärtat. En dröm går han också och bär på; att så småningom få möjlighet att ägna sig åt fria och avancerade jazzformer.
-----------------------------------------------------
HENNES ¤ Den 26 november 1971. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0