Laila Westersund på Rhodos

 
VARM JUL PÅ ER - FRÅN LAILA PÅ RHODOS
Kalimera! Det är grekiska och betyder goddag. Hur har Ni det där hemma i vinterkylan? Här kommer i alla fall många varma hälsningar från Rhodos, den underbara grekiska Medelhavsön. Hit har jag rest för att vila upp mig litet inför 1963-års övningar: Nyårsrevy med Hagge Geigert i Uddevalla, en filmroll i vår, TV och radio i Danmark m.m.
 
Livet är skönt på Rhodos. Solen är het (32 grader i skuggan!) Vattnet ljumt, badtemperaturen 28 grader! Här finns palmer, apelsinlundar och fikonträd. Från balkongen på mitt hotell ser jag Turkiets blånande berg som en taggig silhuett. I de äldsta delarna av staden Rhodos (som har samma namn som ön) bor det bara turkar. Att promenera där är som att komma in i en helt ny värld - spännande och sagolik. Kvinnorna är djupt beslöjade. Och en ung kvinna går aldrig ut ensam, hon har alltid "förkläde" med sig - sin mor eller någon äldre släkting eller väninna.
 
Också de grekiska kvinnorna är väldigt pryda. Så Ni må tro, min bikini väckte uppseende på stranden. Det kom faktiskt fram en kille och frågade om jag var Jayne Mansfield! Jag som för ett år sedan var så bullig och rund, så jag vågade knappt bada offentligt! (Nu har jag gått ner nästan 8 kilo.) Jag har varit med om underbart intressanta utflykter på ön. Högt upp i bergen, längs slingriga stigar - dit man bara kan ta sig "per åsna". Det var första gången jag satt på en åsnerygg. Undrar vem som var mest skraj, jag eller åsnan! ... ... ... ..
I en bergsby var vi med om en byfest. Och jag lärde mig dansa grekiska folkdanser.
 
Gissa om här finns mycket frestande att köpa i affärerna och i de små bodarna. Jag har köpt handvävd grekisk klänning. Och ett par guldsandaletter. Och guldamuletter till mitt armband. (Jag är skrockfull.) Guld är billigt här. Likaså kosmetik, parfym, skinn, hudar och pälsar. Ett tag funderade jag på att köpa en minkpäls! Men jag tänkte mig för två gånger, så det blev inte något av. Just nu har jag massor av jobb, men vem vet hur länge den karusellen snurrar... När den stannar är det nog bättre med en slant på banken än med en minkpäls.
 
En tropikhjälm köpte jag på kul. Och massor av småprylar till dom därhemma. Mamma fick en handknuten matta till finrummet hemma på vår gård utanför Trollhättan. Kul julklappsgåva? Det flottaste hotellet på Rhodos heter Miramare. Grace Kelly och Rainier brukar bo där. En kväll gick vi dit några stycken. En topporkester spelade. Jag blev så tagen att jag hoppade upp på estraden och sjöng ett par låtar. Efteråt blev jag alldeles förskräckt. Det satt massor av kräsna dollarturister i matsalen men dom var jätterara och applåderade och ville höra mer.
 
Flickor, Ni undrar väl hur männen i Grekland är? Jodå, snygga och artiga. Och värda sin vikt i guld. En flicka på Rhodos köper sig en äkta man, hon betalar hemgift för honom! En vanlig kille - arbetare eller så - kostar 1.000 kr. Vill hon ha något "bättre" (en hotellportier t. ex. det anses mycket fint) får hon punga ut med 5.000 kr. Och den som vill ha en studerad karl, läkare eller advokat, måste betala minst 50.000 kr.
 
En blondin väcker ju ett visst uppseende i Grekland och jag fick faktiskt en beundrare. Någon förälskelse? Nej då, Laila tar det lilla lugna, när det gäller killar. Nä, nu måste jag sluta brevet från Rhodos. Busvissling på er, allihop och kul jul.  
                          
                              LAILA
----------------------------------------------------------------------------
BILDJOURNALEN ¤ Den 18 december 1962.   
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0