Spralliga Eva Rydberg

EVA SPRALLAR VIDARE - TROTS SKILSMÄSSAN
 
Nu har ännu ett artistäktenskap gått omkull. Eva Rydberg gifte sig för två år sedan med musikern Ola Brunkert. I oktober är skilsmässan klar. En smärtfri brytning där båda var överens, Eva hänger inte läpp. Hon fortsätter att roa oss på sittt speciella sätt.
 
    - Vi var som natt och dag. Det funkade inte alls. Ola är en fin kille. Jag beundrar honom som musiker. Men jag kunde inte leva tillsmmans med honom. Och inte han med mig.
    - Så ses man ju nästan aldrig. Man förlorar kontakten.
Eva träffade Ola under en turné med Gunnar Wiklund för fyra år sedan. Då small det till ordentligt. Nu bor hon ensam kvar i trerummaren i Stockholm.
 
SNÄLL OCH SÅRBAR
Den Rydbergska humorn har många lärt sig uppskatta. Men hon kan så mycket mer än vara rolig. Dansa och sjunga t. ex. Vilket har resulterat i roller som Funny Girl, "Anybody" i West Side Story, och "Minni Fay" i Hello Dolly. En ovanligt rolig och begåvad tjej. Rak och omedelbar. Snäll, sårbar och med humör som en ping-pong-boll. Med mycket studs i. Hennes språk är huvudsakligen skånskt, brett och mustigt. Hon använder med förkärlek kraftord. När hon pratar jobbar varje litet drag i ansiktet för högtryck.
 
SPÄTTA
Eva är född och uppvuxen på Spångatan i Malmö. När hon var sju år tyckte hennes mamma att hon skulle dansa balett. Eva lydde, och snart var dansen en livsnödvändighet för henne. Den har betytt mycket för hennes nuvarande jobb. Hon vet hur man rör sig på en scen.
    - Men du skulle ha sett mig när jag var spätta. Skinnpaj, knarr och hela batteriet. Kul som f-n.
 
I sommar har Eva turnerat land och rike kring med Björn Skifs och Lasse Kühler. Ett bra gäng som trivs tillsammans. Det är vansinnigt viktigt när man lever inpå varandra i tre månader.
   - Jag börjar bli trött på turnéerna. Tre månader är för länge. Nästa år tänker jag bara resa en månad - det räcker.
I början av hösten ska Eva göra tre egna TV-program. I oktober/november blir det krogjobb.
 
Eva Rydberg, nyss skild från trummisen Ola Brunkert.
 
KUL OCH SVÅR BRANSCH
    - Det är en festlig bransch, det här. Men den kan också vara hård och skoningslös. Det räcker inte att vara arbetsam och duktig. Man måste ha en bra manager. En som man kan lita på. Jag har haft tur som fått tag i Olle Edlund. Han är super. Bryr sig om artisten som människa. Det finns andra som bara är intresserade av pengar. Det är dom som förstör i det här jobbet. För dom betyder människan ingenting. Man måste vara stark för att stå ut med sådana typer.
 
    - Jag tycker synd om dom "snabba förmågorna" som kommer fram som raketer. Helt plötsligt ska dom vara artister, stå på en scen, göra en show. Men dom har aldrig hunnit lära sig någonting.
 
Eva Rydberg är en artist med brett register. Hon kan dansa, sjunga, spexa.
Men hon kan inte spela golf.
 
För Eva är artistjobbet en fullt naturlig grej. Hon har sysslat med dans och sång sedan barnsben. Det är inte märkvärdigare än att hamra maskin eller sälja strumpor. Fast roligare, kanske.
    - Varför finns det så få kvinnliga komiker?
    - Det beror nog på att de flesta brudar vill se tjusiga ut. Dom vill inte spela apa och clown.
 
ORDNING OCH REDA
Eva är en arbetsmyra och har respekt för sitt jobb. Men också för sina medsystrar - och bröder. Organisation är viktigt för henne.
    - Jag vill helst följa ett schema. Slarv i jobbet gör mig vansinnig.
Hon följer några unga tjejer med blicken. Så säger hon:
    - Fanken va´många vackra människor det finns. Och här sitter en annan. Håret hänger, ögonen hänger. Hela ansiktet hänger. Tur att man har charmen att falla tillbaka på!
Så avlossar hon ett typiskt Rydbergskt garv. Det låter hest och ganska medryckande
-----------------------------------------------------------------
HENNES ¤ Den 27 augusti 1971
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0