Anki Hedmarks Greklands resa upprör

ADVOKAT:
"Fel av Anki att resa"
 
Yngve Forssélls orkester. Från vänster: Leif Nyberg, orgel, Paul Lindberg, 1:a trumpet,
Svante Bergman, trummor, kapellmästare Yngve Forsséll, Per-Olof Johansson, saxofon,
(Allan Lundströms efterträdare), Tommy Forsséll, el-bas, (Yngves son), Sten-Olof Granberg,
saxofon. Sittande fr v Elisabeth "Liz" Lundberg, Philip "Phil" Minton samt Ann-Christin "Anki"
Hedmark.
 
Ann-Christine Hedmark, Skellefteås svensktoppsidol, ska representera Sverige i en sångfestival i Grekland i sommar. Advokat Hans-Göran Franck, Stockholm, som är ordförande i Svenska kommittén för Greklands demokrati, säger till Folkbladet: Vi fördömer turistresor till juntans Grekland och naturligtvis även deltagande i en festival. Med tanke på juntans fyraårsjubileum är det desto mer angeläget att inte ge sig in i såna äventyrligheter, säger advokat Franck.
 
Det är meningen att "Anki" Hedmark tillsammans med en annan flicka och dirigenten Lasse Samuelsson ska resa till Grekland den 7 juli.
    - Jag tycker inte det är något farligt i att åka, menar Ann-Christine, men tillägger att det är ännu inte bestämt om hon skall delta.
Hennes kapellmästare, Yngve Forsséll, har rått henne att tacka ja. Annars åker bara någon annan, säger han. "Anki" får inte en sån här chans till.
 
På Svenska musikerförbundet säger man at var och en får bestämma om man vill uppträda i Grekland. Musikerförbundet går under LO som inte officiellt sagt stopp för resor till Grekland. Men man har så smått talat om att rekommendera sina medlemmar at inte åka till Grekland.
 
Advokat Hans-Göran Franck känner bara till en artistgrupp tidigare som uppträtt i Grekland.
    - Efter information och påtryckning kom de hem igen, säger Franck. Ombudsman Gösta Holmström på teaterförbundet avråder från att resa till Grekland.
    - Vi har fått omvittnat hur obekväma artister togs bort och har ställt oss helt på demokratins sida. Man bör inte låta hela ansvaret vila på en enskild medlem, menar han.
    - Folkrörelsebojkotten gäller fortfarande, menar advokat Franck och berättar at LO och TCO satsat pengar till en ny upplysningsbroschyr om Grekland och juntans tryck.
 
"Förräderiet mot Grekland" heter den och manar till en total turistbojkott. För två år sedan bojkottade en annan skelleftebo, höjdhopparen Kenneth Lundmark, friidrotts-EM i Aten och missade sannolikt ett EM-guld.
    - När det gäller Ann-Christine är det hennes sak, säger Kenneth, men om han själv skulle tävla i Grekland vet han inte.
    - Förhållandena är densamma och troligen skulle jag tacka nej även nu.
 
-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ April 1971.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0