Då ödet spelar in - en dotter berättar

Ett av de många rivningshusen på Norrmalm i Piteå skulle rivas och säljas för vedeldning. En Munksundsbo köpte och rev huset och veden kom att ligga i hans vedbod i ett tiotal år, till dess en svåger till undertecknad, som den tiden hade vedeldning, i sin tur köpte veden. Den hamnade så småningom i deras vedbod och i köksvedbänken. Den tiden tapetserades en del rum med tidningar, vilket även här var fallet. En bror till mig såg och blev intresserad av några fragment på vedträna och gick ut till den mörka vedboden. Där rev han på måfå några gulnade pappesrester och fann när han kom in till sin och de andras stora förvåning sin egen mors och fars lysningsannons.
 
Några gulnade fragment på ett vedträ visade sig vara en gammal lysningsannons.
 
PIGA SOM 9-ÅRING
Tilläggas kan att mor började redan som 9-åring att arbeta som piga i olika hem. Som 18-åring tog hon plats i köket hos dåvarande patron Hedquist i Öjebyn. Där arbetade en stalldräng vid namn Axel Nilsson. De båda unga förenade sina öden, som framgick av den 70-år gamla annonsen. I äktenskapet föddes 12 barn, som alla lever och tillsammans representerar en ålder av 705 år! Far hade ett strävsamt liv bakom sig. Som kolare på Munksunds kolgård hade han att cykla och åka sparkstötting den långa vägen. När han kom hem skulle skor och handskar lappas och lagas. Far sydde själv de flesta skorna och handskarna.
 
 
 
 
SPARADE TILL BARNEN
För oss barn var det spännande att granska hans rensel och alltid finna något av matsäcken, som han inte nämnts äta upp, för att slippa göra oss besvikna. Far dog vid 57-årsålder år 1933. Mor hade att ta hand om flera små. De äldre var redan ute i förvärvslivet. En 15-årig son axlade tillsammans med mor det tunga ansvaret för sina små syskon och hemmet för övrigt. Han har fortfarande barndomshemmet i den bästa ordning.
 
SJÖNG SIG GENOM BEKYMREN
Vi barn kan inte fatta hur mor orkade allt detta och ändå kunde vara glad och tacksam. Med sin klara sångröst sjöng hon sig igenom bekymren och en enastående humor gjorde att hon blev omtyckt och älskad av alla. Mor dog 1965 vid 82-årsålder. Den gamla annonsen är för oss 12 syskon 4 systrar och 6 bröder bosatta i Piteå, 1 bror i Boden och 1 bror i Luleå, en dyrbar klenod.
---------------------------------------------------------------------------------
Anna Lööw berättat för Piteå-Tidningen - lördagen den 22 januari 1972.     
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0