Mr. Pite havsbad: ELOF SÖDERBERG

Alla pitebor har någon slags relation med Pite havsbad. Personligen har jag massor av minnen från soldränkta sommardagar, när jag tillsammans med mina föräldrar brukade besöka dels Havsbadet, men även Pitsund, och området kring den södra sidan av sundet. Det fanns ett café/restaurang som i folkmun gick under namnet: "Schvebbas". En äldre dam (svårt att åldersbestämma när man endast var omkring 6-7 år), hade stället, och hette naturligtvis Svedberg i efternamn. Jag minns att jag en gång fick mig serverad nyponsoppa i min vällingsflaska. Nåja, har man en vällingsflaska, är man betydligt mindre än 6-7 år. Så detta måste varit när jag var betydligt yngre. Varje sommar styrde vi målet mot Pitsund, och även ibland mot havbadet. En gång gick jag och min far gick mot bilparkeringen vid entrén. Där stod en flott Rolls Royce. Bilens ägare var advokat Henning Sjöström, han och boxningslegenden Ingmar Johansson gästade Pite havsbad, vid detta tillfälle. En annan minnesbild, är att min far hittade en klocka i sanden. Och (om nu minnet står mig bi) så uppenbarade sig trollkarlen Erik Truxa. Han och hustrun Gulli hade en show i havbadets innandöme. Och när pappa hittade klockan, sa Truxa att han skulle ta hand om den, och från scenen efterlysa dess rättmätige ägare.
 
Havsbadet är en av Piteå stads mest berömda PR- magneter. Man behöver bara säga Piteå, så poppar ordet havsbadet upp automatiskt. I dag hittade jag en intressant artikel på PT:s familjesida. Mr. Pite havsbad fyllde 65 år i augusti 1971. Mr. havsbadet var grundaren Elof Söderberg. Som hade en vision som han satte i verket, och lyckades så till den milda grad, att den lilla obetydliga anläggningen i början, blommade så småningom ut till att bli ett turisternas eget Mecka. Lär känna Mr. Pite havsbad genom den här födelsedagshyllningen:
 
 
65-år fyller den 23 augusti förre elinstallatören Elof Söderberg, Piteå. Jubilaren är född i Uddfors, Piteå lands, men tillbringade sina första sex år i Seattle, USA, dit familjen flyttade. Därefter kom familjen Söderberg till Jävrebyn. Vid 17-årsålder tog han anställning vid armén och slutade den tjänsten som sjukvårdofficer. Efter skolor och kurser blev han egen företagare i elbranschen och var bland annat med om att elektrifiera Jokkmokks kommun på 1930-talet.
 
Händig och intresserad av teknik som han är har han också varit pappa för en hel rad av uppfinningar som han fått patent på. Den mest kända är troligen den "Söderbergska kompassen", som han har världspatent på, men som ännu inte kommit i tillverkning. Han är också grundaren av Piteå havsbad, där han lade grunden för den stora utveckling som denna turistindustri i dag genomgått. I yngre dagar var han aktiv idrottsman och innehar ett flertal DM-titlar i långdistanslöpning och orientering. Även skidor var han intresserad av. Men som schackspelare har han gjort sig mest känd och har ett flertal år tillhört länseliten även om det numera är ungdoms-schacken som ligger honom varmast om hjärtat.
 
Ett flertal kurser för ungdomen leder han ännu. Elof Söderberg har haft och har flera strängar på sin lyra. Sålunda bildade han Godtemplarlogen i Jävrebyn på sin tid, var ordförande i Norrbottens schackförbund, ombudsman i RLF och en pionjär för den organiserade jaktvården i Piteå. Som sådan var han med och bildade ett flertal jaktvårdsområden i bygden. Även Hortlax kommunalnämnd tillhörde han en tid. Kännetecknande för Söderberg har varit hans energi och framåtanda men även den ljusa livssyn som han har. Inte minst dessa egenskaper har gjort att han under årens lopp fått en lång rad vänner och bekanta som på måndag saluterar 65-åringen.
-----------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag den 21 augusti 1971.
 
Mr. Pite havsbad - ELOF SÖDERBERG (1906-1985).
 
Pite havsbad en sommar under 1970-talet.
 
 

Kommentarer
Postat av: Agneta

Va roligt att se!Jag diskade i min ungdom några somrar på havsbadet för att tjäna pengar. Kan än idag känna lukten från mattallrikarna då de kom in på ett band. Där låg mat och fimpar om vartannat och lukten var hemsk av fimparna, vilka minnen! Trots lukten var det ett bra jobb, kan ej minnas annat. Å sanden och havet, där är jag ofta sommartid,cyklar genom hela anläggningen och njuter.
Kvällstid av det stilla havet! Det är vackert på södra sidan också bakom södra sidans arm finns ju en liten, lugn och vacker badstrand. DÄR har havet aldrig samma läte, det växlar från dag till dag beroende på vinden. Besök/tipsa om badet "Armen", det är för alla, finns toa och vedbo där. PLUS en jättefin "Byabromenad". Kolla om Du har lust på Pitsunds/Högsböles hemsida. Tack för mig och ha det gott!

2013-02-07 @ 19:09:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0