Ny blomstringstid för Sikfors Folkets Hus / 1971

Sikfors Folkets Hus.
 
I Piteå-Tidningen den 21 augusti 1971, fanns en artikel rörande Sikfors FH. Ett välbekant ställe såväl för oss musiker som danspublik. Jag har själv suttit på folkans scen vid några tillfällen, då med John Harrys och Lasses. När den nya folkan stod klar, spelade jag vid något tillfälle både med Rolf Åhmans och Opus. Jag har även ryckt in som vikarie i Kjell Anderssons orkester när bandet spelade upp till dans.
 
Natten mellan den 17 till 18 maj 1977, brinner Folkan ner till grunden. Branden fick enligt vittnen ett explosionsartat förlopp.
    - Det var en fruktansvärd brasa, enligt Gustav Norman, bosatt mitt emot byggnaden.
Han vaknade av ett knstrande ljud och sekunderna senare kom en öronbedövad knall. När han rusar fram till fönstret slog eldflammorna redan ut som kvastar mot taket. Hans hustru larmade då brandkåren, som emellertid sekunderna innan fått larm från en annan Sikfors-familj.
 
Det var inte första gången som Sikfors FH eldhärjades. Den 15 juni 1952 totalförstördes byggnaden i en likartad brand. På samma plats återuppfördes då den byggnad som senare jämnades med marken. Återinvigningen skedde 1954. Byggnaden var uppförd i trä med fasadbeklädnad och tak av eternit. Byggnaden var försäkrad för 430.000 kr med det täckte inte dess fulla värde. I inventarierna som blev lågornas rov ingick bl a biobänkar med 100 platser, biomaskin och servis för 200 personer.
 
Roger Lindqvist

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0