Storfors Folkets Hus
Kassaboken för Storfors Folkets hus berättar bland annat ett stycke intressant
folkrörelsehistoria med inslag av en hel del underhållning.
I slutet av 1930-talet var det Westerlunds, Koddys trio, Holgers, Westerbergs, Hasses, Ströms, Sigges trio, Nordlands, Pite-kvartetten och Roxy som i huvudsak bjöd upp till dans i Storfors Folkets hus. Det framgår av väl bevarade noteringar över möten, samkväm och danser som Göran Lundberg, Storfors, på sin tid förde över arrangemangen.
Den gamla kassaboken bjuder på intressant läsning. Med anteckningar över en del av den verksamhet som försiggick i arbetarrörelsens högborg på Storfors i slutet av 1930-talet och början av 1940-talet. Tack vare noggranna noteringar som Göran Lundberg fört.
Om orkestern Nordlands kan konstateras att den växte fram under krigsåren bland en grupp ungdomar i Munksund, vilka spelade dansmusik som låg i tiden. Nordland bestod till en början av sex man. Senare tillkom ytterligare tre musiker. Nordlands fanns även i en "minivariant" med sex musiker. Det första Roxybandet växte också fram under krigsåren, med en uppsättning på sex man som senare utökades till tolv medlemmar.
Westerbergs från Piteå anfördes av rörfabrikören Anselm Westerberg, som under ett par decennier med sitt dragspel angav takt och ton på oräkneliga nöjestillställningar runt om i bygden med Westerbergs trio. Där brodern Folke, grundare av Ivab-koncernen, ibland gjorde inhopp som trummis för förstärka gruppen och också för att dryga ut inkomsterna.
Det var oftast flera arrangemang varje månad i Folkets hus i Storfors, där kvinnogillet, socialdemokraternas olika organisationer, fackföreningsrörelsen, idrottsrörelsen SAIK fanns bland hyresgästerna. Där hölls också årsmöte med C.A. Hedkvists begravningskassa, Svenska begravningskassan och Svenska centralsjukkassan. Föreläsningar, Finlandsaftnar, filmförevisningar, maskeradbeler och nyårsfester fanns även på bokningslistan för lokalen. Dit kom också revyer och olika artister.
Teddy Leif (Leif Petersén) uppträdde vid ett tillfälle. Han var sångare och skådespelare från Göteborg som spelade teater hos Vivan Rydkvist på 1930-talet och hade sedan eget teatersällskap. Han sjöng in skivor under pseudonymen Teddy Leif. Namnet Svallinger finns också antecknat och är förmodligen en trollkarl som åkte runt och visade upp sin fingerfärdighet, trollade fram mynt ur öronen på folk, showade med publiken och under sina samtal hela tiden plockade av dem slips, hängslen, klocka och plånbok.
Det berättas också om en turné med Hoffman och framträdanden av Eugen och Waldus. Göran Lundberg har noterat att 9 598 personer besökte de olika tillställningarna i Folkets hus under 1938 och 9 082 personer under 1939. Vid de olika arrangemangen hade det ordnats med kaffeservering. Ett fika kostade vid den tiden 50 öre. Av anteckningarna framgår att det i snitt var 50 personer som varje gång beställde i serveringen. 1/2 kilo kaffe kostade då 1:40 i inköp och et kilo betingade ett pris av 48 öre. För en 1/2 liter grädde betalade Folkets hus föreningen 1:40. Det bröd som köptes in betingade ett pris av 13 till 18 öre.
En blandning av pastiller
Det var även god efterfrågan på läskedrycker, bestående av Vichyvatten och Pommac samt sockerdricka som kostade 30 öre styck. Vid ett möte i februari 1939 såldes 30 drickor och gav i inkomst 9 kronor. Vinsten bleb 4:20. Pommac skapades av fabrikör Anders Lindahl som också tillverkade läkemedlet Lazarol och Lazarin (motsvaras av Desivon och Salubrin idag) och tvättmedel. Läskedrycken fick sitt genombrott i början av 1920-talet, och marknadsfördes till en början som ett alkoholfritt alternativ till vin.
Det fanns även frukt till försäljning. Den bestod av äpplen. Ett kilo päron kostade 1940 1:30 i inköp, äpplen 90 öre, och apelsiner 80 öre kilot. 1940 var det skralt med bananer till försäljning. Noterat är att 1939 fick föreningen betala 1:70 per kilo. I karamellsortimentet ingick förutom Kinnepastill även pastiller av märkena Läkerol, Pix, Tulo, Tenor, Figaro, Mandarin och Meditol, punschflaskor, 5 öres-, 10 öres- och 25 öres-kola. Det fanns även PK-och Toy-tuggummi, Elitblandning, Kejsarnougat, Pompom, Dacapo och godis av märket Krusko.
1905 började Pixtabletten, de första tabletterna för "mun, hals och svalg" tillverkas. Genom uttalanden av sångare, halsläkare med flera fick de stor försäljning. 1913 lärde Wilhelm Ericsson känna ordet pix, latinskt ord för tjära, som fick bli produktnamn för de halstabletter som hade "gummi arabicum" som viktigaste ingrediens och som fick just namnet Pix. 1919 blev Pixtabletten huvudprodukten, och reklamfiguren Pixpojken introducerades. PK står för Philip Knight Wrigley, son till William Wrigley Jr som 1891 startade ett företag i USA, för tillverkning av från början tvål och bakpulver, och sedan tuggummi. Toy började tillverkas 1934 och blev en storsäljare. Produktionen upphörde 1998. År 1909 introducerades Läkerol-pastillen i Sverige och blev en succé. Läkerol finns nu över hela världen.
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 24 november 2010.
Kommentarer
Trackback