Storfors sågverk för 50 år sedan / 1988
Såghuset utgör en bakgrund för fotot. Och förgrunden - ja, den bildas av de sittande
förmännen. De är från vänster räknat: faktor Ludvig Fahlman, verkmästare Lennart
Bäckström, kontorist Gustav Forsberg, sågställare Hjalmar Olsson, faktor Elis Berglund,
bomförman Jonas Gustavsson och faktor Axel Nordlund. Alla utom Bäckström är numera
bortgångna.
Sågverket i Storfors var för det mesta en för ägarna lönsam industri. Som arbetsplats betraktat var den dåvarande Hortlax kommuns största. Sågverksrörelsens nedläggning 1941 innebar ett hårt slag mot befolkningen i området. Flertalet familjer fick nämligen sin försörjning genom sågverksarbete. Den här bilden togs 1938, alltså för jämnt ett halvt århundrade sedan. Det tidiga 30-talets kris var övervunnen och högkonjunktur rådde. Men viss oro låg i luften på grund av utvecklingen nere på den europeiska kontinenten.
Nazi-Tyskland uppträdde med ökande hänsynslöshet. Ingen kunde dock ana att Adolf Hitler bara ett år senare skulle tända historiens största världsbrand. Många av männen och pojkarna på bilden finns inte längre i livet. De kvarlevande är pensionärer. Möjligen kan en eller annan "märkpojke" ännu inte ha passerat 65-årsgränsen - man började ju jobba tidigt för brödfödan på den här tiden.
En av dem, som arbetade vid sågen, ger ett exempel på skillnaden mellan förmän och arbetare, enligt den tidens synsätt. Vid arbetsveckans slut erbjöds tillfälle att duscha i bolagets lokaler. Det finns två rum med en dusch i varje. Förmän och kontorspersonal, som tillsammans inte var särskilt många, fick oinskränkt disponera den ena duschen. Arbetarna, som säkert bokstavligen haft en svettigare vecka och var i större behov av reningsprocessen, fick trängas och konkurrera om den andra duschen. För den "demokratiska" tågordningen skull...
--------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 1 mars 1988.
Kommentarer
Postat av: Per Anders Forsberg
Den här bilden och ett antal andra har en förmåga att dyka upp överallt. Nr 3 längst ner från vänster är min farfar Erik Gustav Forsberg. Han liksom brodern Bertil och fadern Joel Ferdinand arbetade alla inom sågverksindustrin där. De kom som så många andra från Sundsvallstrakten för att arbeta inom sågverksindustrin.
Trackback