TELSTARS spelar i Piteå sporthall / 1966

 
Det var populärt för en tid sedan med s. k. All-Star-band inom jazzmusiken. Den musik som idag är den populäraste på dansställen runt i landet, popmusik som går att dansa till med ett och annat inslag av hårdsvängande Rytmh & Blues, har sitt eget "All-Star-Band" - THE TELSTARS. När trumpetaren Gösta Nilsson och tenoristen Rolf Bäckman 1963 bildade The Telstars ville man presentera något helt nytt. Vad man visste var att danspubliken hade tröttnat på den stil de flesta dansbanden företrädde - för mycket jazz och den genuina gitarrpopen som just då slagit igenom kunde man stå ut med under en scenshow men knappast en hel danskväll.
 
Det Gösta och Roffe presenterade vid premiären 1963 i Sundsvall visade sig vara en fullträff, precis vad publiken ville ha. Ett blåsband som vågade sig på den nya popmusiken och även att stuva om gamla jazznummer så de blev dansbara. Under de år som gått sedan starten har besättningen på en del instrument hunnit bytas ut, men idag är det lite svårare att tänka sig några byten. The Telstars består helt enkelt av några av landets bästa musiker och det är verkligen inte lätt att hitta ersättare för exempelvis Kjell Öhman, den unge organisten som redan hunnit med att spela in en egen LP eller trummisen Douglas Westlund, som hanterar trummorna vid de flesta grammofoninspelningar som görs idag. Samma gäller för Marcus Österdahl som trots att han bara är 22 år allt oftare hittas i grammofonstudiorna som arrangör och dirigent.
 
En nykomling har man också fått i bandet: Boris Lindqvist som hunnit med det mesta inom show-business. Han var en av våra första "rock-kungar", för några år sedan valdes han av Orkester-Journalen till Sveriges mest lovande jazz-sångare. Han har haft eget band i många år och utvecklats till en allsidig musiker som hanterar de flesta instrumenten. Mycket kan skrivas om The Telstars, men nämnas bör i alla fall deras sensationella LP-skiva "The Telstars playing pop-jazz", som gett orkestern internationell ryktbarhet och massor av anbud, närmast åker killarna till Tyskland i slutet av juni, för att göra TV-program.
 
-----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 27 maj 1966.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0