Farmor och farfars hus, en historia värd att berättas...

 
I det vita huset vid hortlaxvägen, bodde mina farföräldrar Amandus och Hanna
Lindqvist. De gifte sig 1911 ocjh fick tio barn. Sju pojkar och tre flickor.
 
I vänster bildkant ses Stenbergs speceriaffär. Fastigheten inrymde både affärslokaler på nedre botten, samt även bostad åt Nils och Ingrid Stenberg och deras tre barn: Tord, Nils-Erik och Karin. På övre våningen fanns också en lägenhet, som ibland beboddes av någon av affärens expediter. Nedanför Stenbergs, ses Gustaf och Agnes Bergs fastighet. På motsatta sidan, sett från Amandus och Hanna, i det vita huset, bodde Gösta och Rut Marklund med sina tre barn. Gösta hade i många år "Marklunds Ram & List", där man kunde få sina tavlor/fotografier inramade. Gösta fungerade även som körskollärare under några år.
 
Till höger om Stenbergs affär, ses Sixten och Anna Engmans hus. Förutom dem, så fanns de tre sönerna: Lennart, Kurt och Torgny. Granne med Engmans, fanns mitt föräldrahem. Det enda som skymtar fram bakom träden, är en del av gavelsidan. av vårt hus. Huset köptes 1957 av mina föräldrar. Föregående ägare var Anny Berg, änka efter Hjalmar Berg som avled 1950. Anny och Hjalmar inköpte fastigheten 1919, där de bodde med sina tre barn: Estrid, Elsy och Lennart. Den uthuslänga som syns i bildens mitt, tillhörde Bertil och Kerstin Johansson. Boningshuset syns tyvärr inte på bilden. Bertil och Kerstin förblev barnlösa, men Bertils syster Sally, bodde i samma fastighet, i en vindsvåning. I uthuslängan, tillbringade jag mina första veckor i livet. Jag föddes den 26 september 1957, och just då höll min far på att renovera vårt nya hus. Vi bodde då i Bertils sommarstuga, som ockå en tid fungerade som mina morföräldrars hem.
 
Grannar med Bertil och Kerstin, bodde Gunnar och Aina Lindqvist. Gunnar var min pappas äldre bror, född 1918. Aina född Wännman, var född 1923. I familjen fanns även barnen: Bo och Anita, dvs mina kusiner. Grannar med Gunnar och Aina, var Ingvar och Margareta Sundkvist med barnen Eskil och Per. På samma gata som mitt föräldrahem, bodde familjen Gottfrid Westerberg. Hustrun hette Linnéa, och barnen, Leif, Lisbet och Helena. På samma gata bodde även Artur och Linnéa Sandlund, i familjen fanns tre barn. Grannar var Viktor och Jenny Jonsson som också hade tre barn. Dottern Gunvor som var ensamstående, bodde efter föräldrarnas bortgång, kvar i huset, fram till ett par år sedan. Av den äldre generationen, som finns uppräknad i den här berättelsen, är idag nästan alla borta. Min mor lever fortfarande, fyllde 83 i maj månad 2012. Så även Ingvar och Margareta Sundkvist, som flyttade från Övremarken för ca tio år sedan. Kerstin Johansson är även hon, då detta skrivs, vid liv. Men är sedan flertalet år bosatt i Jävre.
 
På den gata, som jag brukar benämna som "mammas gata", finns idag idel nya ansikten. Detta gäller i alla de fastigheter efter Markvägen samt Savstigen. Detta omfattar även den plats där mina farföräldrar en gång bodde, samt den fastighet, som tillhörde Gustav och Agnes Berg. 1982 flyttade jag in med min familj i mitt föräldarhem. Den 1 september 2012 flyttade vi ut därifrån, efter exakt 30 år på platsen. Sammanlagt bodde jag personligen i hela  52 år i det kära Övremarken. I dag för yngste sonen Daniel arvet vidare, tillsammans med sambon Maria. Längre ner på gatan bor äldste sonen Andreas med sambon Jennie, som också fortsätter i de lindqvistiska spåren. På sin tid fanns det många med efternamnet Lindqvist i området. I den närmaste omgivningen fanns följande: Gunnar och Aina Lindqvist, Amandus och Hanna Lindqvist. Ivan och Elsa Lundmark f. Lindqvist. John och Emmy Risberg f. Lindqvist. Sven och Elma Lindqvist samt John och Maj-Gerd Lindqvist.
 
-------------------------------------------------------------------ROGER LINDQVIST----
Bildkälla: Flyghistoria 1950-57.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0