Vintersjöfart i Norrbotten / 1973

Skeppningen på Piteå kommer att kunna pågå vintern ut. Det tror man på inom
sjöfartskretsar. Det skulle betyda att skeppningen på Piteå pågått tre år i rad
utan avbrott! Tidigare vintrar har dock båtarna anlöpt främst Lövholmen. Aldrig
tidigare har Piteås stadshamn (bilden) haft båtar inne i februari månad. Den här
bilden är därför historisk!
 
Medan SJ-chefen Lars Peterson talar om att det är blåögt tro på året-runt-sjöfart på våra norrbottenshamnar så fortsätter skeppningen trots allt för fullt, bl a i Piteå. Och inom sjöfartskretsar blir man allt säkrare på att skeppningen ska kunna pågå hela vintern ut. I så fall blir det tredje året i rad som skeppningen på Piteå pågått utan uppehåll! Den här vintern har lastfartygen för övrigt kunnat gå praktiskt taget utan isbrytarassistans.
 
Att skeppningen på Piteå nu är på väg att fortgå för tredje året i rad utan avbrott betyder dock inte att båtarna anlöpt Piteås inre hamn, stadskajen. Vinterskeppningen har i stället gått över Lövholmens hamn strax utanför centrala Piteå. Men, i år kan stadsborna se lastfartygen ända inne i stadskajen. Och det har aldrig tidigare hänt att skeppningen pågått så länge som nu på Piteås stadshamn. Någon gång i januari har det tidigare hänt att båtar anlöpt stadshamnen.
 
Bilden försvinner  
Ända sedan segelfartygens tid har ett pittoreskt inslag i Piteås stadsbild varit sjöfarten. Fartygen har anlöpt Piteås stadshamn, lossar och lastar varor av olika slag. Nu försvinner tyvärr den här bilden. I och med att Piteå får en ny, stor hamn ute på Haraholmen är det meningen att skeppningen på stadshamnen och även Lövholmen ska dras in. När det gäller stadshamnen kommer för övrigt hamnbassängen till stora delar att fyllas ut för att ge underlag för den nya trafikleden, den s k Timmerleden. Om det utanför den del som fylls igen ska göras några satsningar i form av t. ex. småbåtshamnanläggning, eller liknande, har kommunens fäder ännu inte fattat något beslut om.
 
-------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ 1973 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0