Eccentrics - unga musiker i Älvsbyn som siktar framåt...

Här är orkestern under en spelning, fr v Ola Frodell, Bernt Wikström, något i bakgrunden,
Åke Hjertberg, Hans Lundberg och Leif Jakobsson.
 
Eccentrics, et ungt popband från Älvsbyn, drömmer nu som bäst om att till våren få göra en Finlandsturné och efter denna resa till Stockholm för att spela in en skiva. Det lider ingen brist på egna melodier, tvärtom, till 70 procent har de egna låtar som de framför vid sina offentliga framträdanden. De funderar nu på att byta ut en av de fyra gitarrerna mot en hammondorgel. Det var sommaren 1963 som fyra ungdomar - den femte, Ola Frodell, kom med litet senare - startade popbandet och tränade nere i en tillfällig källarlokal. Sitt första egentliga framträdande gjorde de den 20 december 1963, då de spelade i pausen på en skoldans. Det gjorde de tydligen till ungdomarnas förtjusning och vid skoldansen i februari fick de åter medverka.
 
Sedan blev det spelning vid IOGT:arnas ungdomsträffar under våren 1964 och under sommaren slog bandet igenom på allvar. Då började deras framträdande på danser och populariteten ökade efterhand.
    - Sedan dess har vi spelat praktiskt taget överallt, säger orkesterns musikskapare, solosångare och manager Åke Hjertberg till Piteå-Tidningen. Vi håller oss egentligen inte bara till pop. När vi är ute och spelar på danser utför vi vanlig dansmusik och inte bara popmelodier - ungdomen vill ha det så.
 
Nu är de fem musikanterna inne på att byta ut en av el-gitarrerna mot en hammondorgel. Två av bandets medlemmar spelar nämligen även orgel och piano, och de tror at en hammondorgel skulle ge bättre musikalisk balans.
 
FINLANDSTURNÉ TILL VÅREN
Riktigt fulltecknat för den närmaste tiden har man inte, men orkestern räknar därför inte med några lediga helger framöver. Och redan har man börjat planera för turné i Finland till våren, som skall sträcka sig över ett flertal orter i vårt nordliga grannland. Och går det bra avser man att resa till Stockholm för att försöka få spela in en skiva. De har en rad egna melodier. De kör en helt egen stil, de unga musikanterna i Eccentrics. Vid sidan om den egentliga dansmusiken tränar de nu på en helt ny pop - och hålligång - repertoar, detta för att också kunna tillmötesgå önskemålen från de yngre årgångarna av publiken. Det gäller at vara allsidig och ge publiken det de i första hand vill ha.
 
Orkestermedlemmar:
¤ OLA FRODELL, bandets sologitarrist. Studerande funderar på en framtid som proffsmusiker. Bland musikerna räknas han till en av landets mest lovande pop-gitarrister. Ola har spelat med sedan halvtannat år tillbaka och behärskar sitt instrument utomordentligt.
 
¤ HANS LUNDBERG, kompgitarrist, studerande vid tekniska gymnasiet i Luleå. Han tänker spela till dess han tar sin examen. Han är orkesterns stora humorist.
 
¤ LEIF JAKOBSSON, el-bas, går fackskolan i Piteå och är orkesterns ljudtekniker, är oumbärlig för ett band med el-instrument.
 
¤ BERNT WIKSTRÖM, är bandets trummis och kapellmästare. Han arbetar för närvarande uppe på robotfältet i Vidsel, men funderar starkt på vidareutbildning. Han var med när orkestern bildades och är även tillsammans med Leif dess chaufför.
 
¤ ÅKE HJERTBERG, är musiker på heltid, är bandets kompositör och har åstadkommit åtskilliga sånger och spellåtar som framförts av orkestern. Han sjunger och hanterar alla slags instrument. Han är också orkesterns manager. Ungdomarna i Eccentrics är på stark frammarsch, den saken är odiskutabel.
 
Åke Hjertberg, bandets kompositör och manager. Åke spelar alla slags instument.
 
ECCENTRICS ett popband på stark frammarsch.
 
------------------------------------------------------------------------

PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdag den 14 december 1965.   
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0