Fröken Alfhild Axelsson, ciceron i stadens Rådhus

Fröken Alfhild Axelsson kan det mesta om Piteås historia.
 
Nu har rådhuset, kyrkan och museet i Piteå slagit upp sina portar även för turisterna. Rådhuset visas måndagar, onsdagar och fredagar mellan 10-12, kyrkan samma dagar mellan klockan 12-14 och museet endast onsdagar och söndagar mellan klockan 16-19, visningarna började igår och kommer att fortgå t o m den 29 augusti. Det är ett lovvärt initiativ Piteå stads idrotts- och fritidsnämd tagit, men få tycks ha uppmärksammat visningen, av den ringa besökar tillströmmningen att döma på premiärdagen. Man får hoppas att fler turister och pitebor hittar dit när den breda allmänheten har fått kännedom om visningarna.
 
I rådhuset fick guiden, fröken Alfhild Axelsson vara på tu man hand med Piteå-Tidningens medarbetare hela visningstiden ut. Fröken Axelsson är gammal pitebo, och mycket intresserad av och insatt i Piteås historia. Hon har så nyligen blivit tillfrågad om hon ville åta sig uppgiften att berätta om rådhuset, att hon inte haft tid att förbereda sig, säger hon. Hennes vetande är emellertid så stort, att hon kan improvisera. Den som brukar dra sig för museibesök därför att de är "tråkiga" kan få sin uppfattning reviderad genom ett besök på rådhuset under hennes ledning.
 
Fröken Axelsson har varit kassörska i Piteå sparbank i många år men har vid sidan om odlat sitt intresse för hur folk levde förr i tiden. Helst skulle hon ha velat ägna sig åt sina studier på heltid, men den kan man ju inte leva av, säger hon. Hon är pensionerad sedan elva år tillbaka och kallar sig för skriftställare. I många år har hon skrivit artiklar till olika tidningar och tagit initiativ till bevarandet av gamla kulturvärden. Man har alltså en sakkunnig ciceron. Hon berättar om rådhuset, hur det en gång bränts ned och byggts upp igen. Sin nuvarande fasad i empirestil har huset från förra delen av 1800-talet.
 
Fröken Axelsson såg en gång en arkitekt sitta mitt emot rådhuset och rita av det. Stilen var så ren och utpräglad, att han inte kunde låta bli, påstod han. Rådhusets interiör har däremot fått ett helt nytt utseende under senare år. De gamla väggarna och taken har bibehållits i görligaste mån, men i övrigt har rummen helt och hållet byggts om. Sista genomgripande moderniseringen avslutades julen 1951. Guide i kyrkan är komminister Olof Hvarfner. Att bese museet kostar en krona, medan visningarna av rådhuset och kyrkan sker gratis. Som påpekat pågår visningarna endast till och med den 29 augusti.
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdag den 30 juli 1964.        

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0