Ida, min morfars moster...

Ida Pettersson.
 
Änkefru Ida Pettersson, Storfors, som i dag den 24 oktober fyller 90 år, tycker att hon hunnit vara med om mycket. Det har skett så stora förändringar på all områden och fortfarande har hon förmåga att följa med vad som sker. Jubilaren var redan 1897 gift med sågverksarbetaren Karl Pettersson och de två första åren av sitt giftermål var makarna bosatta i Svensbyn, men de flyttade därefter till Storfors. Där har fru Pettersson sedan dess haft sin hemvist. Numera bor hon hos en dotter. Fru Pettersson vet alltså mycket väl hur det var att vara sågverksarbetarhustru vid sekelskiftet då arbetsdagen var lång, betalningen lite och bolagshandeln florerade.
 
Hon är mor till åtta barn, varav fyra lever. En händelse som fru Pettersson har i färskt minne är Storforsolyckan 1923, då som bekant en båt på väg från Piteå till Storfors under snöyra och dåligt väder körde på ett timmersläp varvid flera personer omkom. Hennes man brukade alltid efter arbetsdagens slut åka hem med den båten, men just den dagen tog han av någon anledning landvägen hem och slapp därmed vara med om den tragiska olyckan. Änka blev fru Pettersson 1940.
 
Storfors samhälle har helt förändrats sedan brukstiden i hennes ungdom, men hon klagar inte över de förändringar som skett. De har varit till det bättre för oss gamla och utgångsläget för dagens ungdom är en helt annan än det var vid sekelskiftet.
    - Jag har haft förmånen att få ha god hälsa och nu har jag det skönt, framhåller fru Pettersson. Hon går ofta på visiter till grannar och bekanta och humöret är det inget fel på. Alltså en pigg 90-åring som lyckönskas av anhöriga och många vänner.
-------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördag den 24 oktober 1964.
 
FAKTA---------------------------------------------------------------------------
 
IDA Magdalena Pettersson f. Nilsson, Blåsmark, 1874-10-24  d. 1970-06-30. Hennes make: Karl Pettersson, f. 1872-02-02   d. 1940-01-09.
 
Ida var äldst i en syskonskara på åtta syskon. Hennes syster SELMA Margareta Lundgren,
f. Nilsson 1878-07-17  d. 1957-01-18 var min morfars mor. Vid sin bortgång 1970 var Ida Pettersson en av Piteås äldsta innevånare.
 
Roger-----------------------------------------------------------------------------------
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0