Kyrkoherde Wiklund 60 år / 1965

Kyrkoherde Elof Wiklund vid Hortlax kyrka. Wiklund har tjänat församlingen i 24 år.
 
När kyrkoherde Elof Wiklund i Hortlax lördagen den 22 maj fyller 60 år kan han se tillbaka på en 24-årig tjänst i församlingen. Efter så många år känner han givetvis sin församling mycket väl, ja, så väl att han sällan behöver söka i kyrkboken för at kunna ge upplysningar om sina församlingsbor. Många av dem har kyrkoherde Wiklund hunnit både döpa, konfirmera och viga samt även fått döpa deras barn. Själv säger kyrkoherden att det är en intressant utveckling att iaktta och med åren vidgas kunskapen om församlingen. Men det fordras även at en kyrkans tjänare är intresserad av människor och det har jubilaren hunnit visa otaliga gånger.
 
En präst skall spontant kunna ägna sig åt de mycket unga, men även åt de som är gamla. Han skall så långt det står i mänsklig makt finnas till för alla, kunna ägna tid åt människans skiftande och många gånger svårlösta problem. Kyrkoherde Wiklund omtalar att han trivs i Hortlax och att han är glad över att församlingsborna så talrikt går i kyrkan. Också gudstjänsterna ute i byarna är som regel välbesökta. Det är följaktligen ett rikt gudstjänstliv inom församlingen. Och den som lärt känna Elof Wiklund vet att han till stor hjälp i sitt arbete har gåvan att ha lätt att komma i kontakt med människorna. Han är gladlynt, skämtsam, ja, med andra ord en trevlig karl.
 
Men det är inte bara som präst som han är verksam. Ordförandeskapet i kyrkofullmäktige och kyrkoråd tar sin tid. Sedan 20 år är han ordförande i hemhjälpsnämnden. Om den sistnämnde förtroendesysslan framhåller kyrkoherde Wiklund at den bidragit till att skapa många kontakter och den har gett goda kunskaper om det sociala förhållandens.
 
FÖDDES I ETT JORDBRUKARHEM
Kyrkoherde Wiklund är född i Burträsk församling i Västerbotten, och växte upp i ett jordbrukarhem. 1929 började han studera vid Fjellstedska skolan i Uppsala 1934 och 1939 var han färdig med sin teol kand examen. Den 4 juni 1939 blev han prästvigd. Innan Wiklund 1941 kom till Hortlax som vice komminister hade han hunnit med att vara pastorsadjunkt i Umeå landsförsamling, och Bureå samt vice kyrkoadjunkt i Kåge. 1942 blev han komminister i Hortlax och 1961 kyrkoherde. Ett minne som kyrkoherden gärna uppehåller sig vid är de åtta månaderna som fältpräst i Boden under kriget. Den tiden gav värdefulla lärdomar. Likaså gav internatföreståndarskapet för de 700 finländarna, vilka som flyktingar var förlagda i Hortlax kommun en tid under kriget, vidgade erfarenheterna.
 
TREVLIG PRÄSTGÅRD
I den trevliga och välpyntade prästgården härskar makan Anna (Annie) Linnéa, född Ragnar. Makarna har fem barn. Det är ett gästfritt hem med glada och okonstlade människor, som gjort sig omtyckta inom hela församlingen. När Elof Wiklund, som nu kan betraktas som en trotjänare i Hortlax, går att fira sin 60-årsdag, möts han av varma välgångsönskningar inte bara från de egna församlingsborna utan även av en stor bekantskapskrets långt utanför den egna församlingens gränser.
---------------------------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Torsdagen den 20 maj 1965
 
 
FAKTA-------------------------------------------------------------------------------------
 
Elof Wiklund föddes den 22 maj 1905 i Burträsk, och gick ur tiden, den 17 mars 1994 i Hortlax.
Makan Anna (Annie) föddes den 1 juli 1907 och gick bort den 24 september 1995.
Annie Wiklund född Ragnar, var lärarinna i Sörbyskolan i Hortlax.
Jag hade henne i årskurs 3, höstterminen 1966 & vårterminen 1967.
 
Roger----------------------------------
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0