Ljushögtid i Piteå stadskyrka / 1965

Kyrkvaktmästare Erik Ridderstråle tänder de nyrestaurerade ljuskronorna.
 
Kyndelsemässodagen - ljushögtiden - blev för Piteå stads församlingsbor en ljushögtid i dubbel bemärkelse. Då kunde nämligen den nya elektriska armaturen tagas i bruk för första gången. Efter sammanringningen vid förmiddagens högmässa, gav kyrkoherde Wiking en kort resumé av kyrkans historia, i vilken han erinrade om hur kyrkans tillvaro hotats vid olika tillfällen. Inte bara i samband med moskoviternas härjningar i början av 1700-talet, utan även vid andra tillfällen. Vid biskosvisitationen 1891 påtalades så allvarliga brister i kyrkan, att församlingen ställdes inför alternativet att riva kyrkan och bygga en ny, eller att grundligt restaurera den gamla. Av dessa två alternativ valde församlingen det senare.
 
Ett par år senare, 1893, när den nyrenoverade kyrkan togs i bruk, anskaffades bl a 106 nya ljusstakar, som användes i kyrkbänkarna, dessutom användes stakarna och ljuskronorna vid större högtider. 1908 väcktes förslag om indragande av elektriskt ljus. Den frågan fick dock vila i sju år, eller fram till 1914, då man vid en utredning konstaterade att det även ur ekonomisk synpunkt var fördelaktigare med elektriskt ljus. Förbrukningen av stearinljus uppgick årligen till 2.400 ljus, vilket omsatt i pengar betydde 220 kr. 50 öre. 1915 försågs alla ljuskronor med elektriska lampor i form av imiterade stearinljus.
 
Vid restaureringen 1951 ersattes dessa ljusimitationer av stavformade lysrör, som vid den nu företagna restaureringen helt och hållet avskaffats. Det som nu skett är att samtliga ljuskronor har försats i sitt ursprungliga skick. För den elektriska belysningen har konstruerats en särskild armatur av konstnären Knut Hallgren, Stockholm. Förutom installeringen av ljuskronorna, har nya vägglampetter inmonterats.
 
------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 8 februari 1965.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0