Stig-Roland, trakterar länets dyraste dragspel / 1966

Fr. v. Bertil Granberg, trumma, Stig-Roland Holmbom, dragspel samt Kjell Möller, bas.
 
HAN HAR LÄNTETS DYRASTE DRAGSPEL
 
Stig-Roland, en ung musiker från inlandet, har länets dyraste dragspel. Här tillsammans med sin orkester. Arvidsjaurs populäraste musikgäng är utan tvekan "Stig-Rolands" och där är dragspelet dominerande och sköts av Stig-Roland Holmbom, 21 från Dartsel, Bertil Granberg trumma, 23 år, på nacken även han från Dartsel, och som trdje man i trion Kjell Möller 29 år och från Jörns-Ånäs. På deras program står all-round musik. Sven-Ingvars m.m. Allt utom renodlad pop. Dom här grabbarna spelar överallt och är ständigt bokade. Vid min dragspelsoffensiv möte jag gänget på Laponia där de vissa kvällar i veckan svarar för musiken.
 
En titt på hans instrument sa att spelet var utrustat med 18 register, i diskanten och tre i basen. Men det här spelet av märket Cordvok tedde sig en smula ovanligt jämfört med ett spel av Perivitas årgångar. En massa grova kablar och andra grejer från Stig-Rolands "harmonikka" försvann i några mystiska stora kappsäckar, man stod plötsligt mitt inne i ett elektronernas tidevarv där ett munspel kan låta som en mäktig kyrkorgel.
    - Vad kostar klaveret, sa jag.
    - Som en Opel Kadett, sa Stig-Roland.
 
Varför denne musikens representant av en yngre generation valde dragspelet kan väl främst bero på att han själv föddes i en liten, snart övergiven by. Dragspelet är ju dock att en enmansorkester och kanske avstånden häruppe har gett epitetet inom den lätta musans sydsverige.
    - Dom duktiga dragspelarna kommer ju från Norrland!
Stig-Roland utgör inget undantag, han spelar vant och säkert och behärskar även de äldsta låtarna, lika bra som dom mera dagsbetonade. Till detta bidrar inte bara det dyra instrumentet. Trots det främmande ljuden hördes, åtminstone den kvällen, det karaktäristiska dragspelsljudet som en grundpelare i klangerna. Mannen med pepparkaksburken tillhör de gamla traditionerna. Stig-Roland dom nya, men båda har ett gemensamt - Att låta dragspelet leva vidare som det svenska folkets instrument nr. 1.
-------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdagen den 11 januari 1966.
 
FAKTA--------------------------------------------------------------------
 
Trummisen Bertil Granberg, startade så småningom bandet Kjell-Bertils, detta tillsammans med basisten och sångaren Kjell Andersson. Bertil bytte sedan ut trumstockarna mot saxofonen.
 
Roger----------------------------
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0