Största palten på vårt klot...

Ingvar Lindström gör pitepalt. Fast av det lite mer ovanliga slaget.
 
På bilden ser ni Ingvar Lindström från Piteå mitt uppe i arbetet med en palt. Läst fel? Neej, långt ifrån. Det rör sig faktiskt om en pitepalt som kommer att gå till historien som den i särklass största. Inne i Norrbottens cementgjuteriets  lokaler i Öjebyn står palten uppställd (den är förmodligen klar när Ni läser detta) och väntar på att komma till användning. Världens största pitepalt var det alltså. För det finns väl ingen husmor som lyckats åstadkomma en palt med en diameter av 1 m. och en vikt av i runt tal 700 kg. Inom kort tecknas också världens första paltförsäkring. Man måste vara rädd om såna här rariteter...
 
Från veckoskiftet kommer palten till användning. Hela södra länsdelen, alltså även inlandet, kommer med all säkerhet i kontakt med jättepalten. Vad den skall användas till? Jo, det är så att... Nej, förresten, Ni ska få vara nyfikna ända till slutet av veckan, då vi kommer att presentera det hela.
---------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Onsdagen den 17 november 1965.
 
PALTNYTT: Palten är menat att bli en jättelik sparbössa, och de pengar som kommer in, skall används av olika föreningar, däribland Rädda Barnen, Röda Korset m. fl. för att användas till hjälp i bl a Korea, samt Öst-Pakistan. Jag minns att jag "stötte" på den här palten där den stod uppställd på ett släpvagn vid Lundmans i Hortlax när jag var barn. Det var närmare bestämt onsdagen den 1 december 1965 klockan 13.30, som palten "besökte" Hortlax. Ut ur en högtalare strömmade Thore Skogmans röst när han sjöng: "En pitepalt, för pitepilt, ja livets salt för pitepilt är pitepalt..." Samma dag fick även Blåsmark besök, då den parkerades med släpvagn och en Volvo Amazon, vid Dahlbäcks affär på Berget klockan 12.45. Hemmingsmark fick paltbesök samma dag, klockan 12.00. Med andra ord, så var Hemmingsmark den första i raden i byarna runt Hortlax, som fick se den 700 kg tunga oätliga jättepalten/sparbössan.
 
Roger   
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0