THE FLAMES - popbandet från Piteå / 1965

- DET HÄNGER PÅ HÅRET -
 
Detta är pitebandet The Flames som introducerat en ny spelstil.
Nedre raden fr v Arne Johansson och Billy Bergström. Stående fr. v. Kjell Dahlberg,
Tommy Jonsson, och Håkan Lundberg.
 
Fråga för dagen inom popbranschen avdelning musik i norr är: ska det gå den stenhårda stilen, tuffa stilen, ska det vara lite mer tårdrypande, känslomässigt (feelsang är visst faktauttrycket), eller ska det vara soft musik för dansanta. Det kan i längden bli lite dyrbart att investera i ny kostym och nytt instrument, när känslovallarna hos publiken sprängs bland annat.
    - Vi har ansett det nödvändigt att lägga om stil, inte för kostymernas skull, men vi vill täcka in fler lyssnargrupper, säger en av killarna i Piteås 1:a och mesta popband The Flames. Man överväger t.o.m. att låta det långa, böljande håret falla. Allt för publikens skull...
    - Vi satsar på musik för alla åldrar, säger en av medlemmarna i The Flames, en ung men affärsmässig herre vid namn Billy Bergström. Det betyder:
¤ Hårt håll-i-gång-tempo vid popgalor där det bara är mycket unga lyssnare, som vill ha lite fart;
¤ Lite mer känslobetonat för den allt större grupp som börjat tycka att det kan vara lite tröttande med allt för mycket (o)ljud;
¤ Dansmusik när man spelar på ställen där det är lite "mognare" ungdom som gillar att dansa.
 
NY STIL
    - Det är en repertoar som täcker in många grupper, menar man och medger att man funnit det angeläget att "lägga om stil" - den nya är Rolling Stones-inspirerad, det är lite mer känsla... The Flames har kommit så långt i "den mjukare stilen" att gruppen börjat köra med enhetlig kostym - fast bara på danser förstås - och man har avancerade planer på att låta en del av det långa håret falla för saxen, bli lite moderatare. Sedan har också införskaffats orgel. Allt för den goda saken.
    - Danspublik ryggar ofta tillbaka, när de upptäcker att det är långhåriga musiker uppe på scen, utan att ha hört oss spela. De tror att är killarna långklippta så spelar de absolut inte musik som passar kortsnaggade...
Och The Flames vill gärna spela på danser:
    - Sånt är ju kul!
 
Långhårigt eller ej, Billy Bergström och Arne Johansson funderar.
 
POPULÄRAST
    - Vi är populäraste och mest engagerade band i Norrbotten, förutom nu Rune Lindstedts i Boden, deklarerar managern Börje Öhberg med eftertryck. Antagligen är det en el andra band som vill göra The Flames äran stridig. Populärt är pitebandet i alla fall: för detta talar följande bevisföring:
¤ Bandet har engagerats varje lördag till den 16 april.
¤ Man har kommit på femte plats fyra gånger på "Idolnytts" idolbarometer.
¤ Man har inbjudits till München för en månadslång turné (men tackat nej: det ger för lite kosing).
¤ Under den Stockholmsturné som påbörjas nästa vecka skall man uppträda på 14 platser och visst också få göra provinspelning på Karusell.
 
PROFFS
Och popularitetskurvan bara stiger, säger de fem i The Flames. Från den 1 november blir gänget "proffs", det vill säga ägnar sig bara åt spelandet.
    - Vi klarar oss gott på de spelningar vi har, säger en av killarna. Allt är gott med andra (pop)ord...
 
----------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Fredagen den 22 oktober 1965.       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0