Yngve Skarin, en sann nöjesprofil på Perudden.

Yngve Skarin, 57, nöjespappa på Perudden.
 
I dag ska vi be att få presentera Yngve Skarin, 57, nöjespappa på Perudden i Svensbyn. För Perudden har Skarin varit nöjesfarsa på heltid sedan 1957. Dessförinnan var han festprisse på fritid hemma i Arvidsjaur. Skarin har sinne för vad ungdom vill ha.
    - Det bästa är gott nog för dem, säger han.
Ungdom från Luleå, Piteå och Skellefteå-bygden vallfärdar till Perudden på lördagskvällarna. Fråga dem vad de tycker och de säger: Perudden är toppen!
Skarin tror själv att Perudden blivit populärt tack vare att han försökt hålla god standard. Skulle han inte göra det, säger han, så skulle Perudden snabbt hamna längst ned i danssalongernas tio-i-topp och då skulle han snart "ha skägget i brevlådan".
 
SKARIN HAN ÄR ALLTID MED PÅ ETT HÖRN
I Svensbyn, cirka 1.000 innevånare, säger folk rätt allmänt om Yngve Skarin, nöjespappa:
    - Han har sinne för pop, karl´n.
Skarin, 57, säger själv: - Åjovars, man hänger med!
Skarin driver Perudden. Det är till Perudden som våra ungdomar här i norr vallfärdar för att roa sig. Perudden ligger vid Svensbyn. Därför följer svensbyborna Skarins framgångar med intresse. Yngve Skarin vet minsann vad ungdomarna vill ha - tro oss.
 
Det ligger erfarenhet bakom. Skarin är gammal nöjesfarsa - han började organisera fester när seklet var ungt.
    - Vilken skillnad, jag menar då och nu. Då var ungdomar nöjda om de fick dansa till ett dragspel. Nu ska de ha orkester med instrument, värd tiotusentals kronor.
 
BRA UNGDOM
Annars tycker Skarin jättebra om dagens unga.
    - De är tjusiga, säger han. Liksom mer lättillgängliga än föregångarna - gårdagens tonåringar. Och nyktrare är de också. Förr var det ofta slagsmål på dansbanan mellan berusade ungdomar. Det händer sällan numera. I Perudden händer det aldrig. Det har Skarin sett till.
    - Berusade ungdomar kommer inte in här, säger han. De åker vänligt men bestämt ut.
I Arvidsjaur var Skarin inte nöjesfarsa på heltid. Där satt han som "festprisse" i idrottsföreningen. Han tyckte jobbet var så trevligt så när Peruddens festplats annonserade ut så kastade han typerna (hemma i Arvidsjaur ägde han ett tryckeri) åt sidan och slog till. Det har han aldrig ångrat.
 
GOD STANDARD
    - Perudden är toppen, säger ungdomarna. Skarin själv tror att hans Perudden har blivit toppen tack vare att han: ¤ hållit god standard ¤ god ordning i lokalen.
    - Det är två saker som jag inte får släppa en tum på, säger han. Gör jag det så är jag såld. Då skulle Perudden snabbt hamna längst ned i danssalongernas tio-i-topp. Resultat: ungdomarna skulle genast svika. Ingen kategori är så hjärtlös som just den.
Skarin väljer musik en hel säsong åt gången. Han väljer den med största omsorg.
    - Innan jag gör det går jag ut bland tonåringarna och frågar dem vad de vill ha. Jag tycker att de själva ska få bestämma det. Förr var det stockholms-orkestrarna som drog. Nu är det norrlandsgängen som lockar.
    - De vet om det, så det blir inte billigare.
 
Förr var det stockholms-orkestrarna som drog. Nu är det norrlandsgängen som lockar.
- De vet om det, så det blir inte billigare säger nöjesfarsan Skarin.
 
SKÄR GULD
I Svensbyn säger man alltså att Skarin har sinne för pop. Men de säger också: han skär guld med täljkniv, karl´n.
    - Visst har det blivit några guldkorn, säger Skarin. Men alla ska veta att jag investerat dem i danssalongen - för trevandens skull.
 
Perudden ligger på landet, till och med något vid sidan om allfartsvägen. Men var säker på att ungdomarna hittar dit ändå - från Luleå, Piteå och Skellefteå. Skarin lovar att de ska göra det i fortsättningen också. Han ska även i framtiden - säger han - följa det recept han följt i så måmga år:
    - Endast det bästa är gott nog!
 
-------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Tisdag den 9 november 1965.      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0