Yngve Forssélls orkester - en dokumentation

När orkesterledaren Yngve Forsséll avled i maj 2009, efterlämnade han en diger och rik historia. Tur är att Skellefteå museum "ryckte ut" i sista minuten, året 2007, för en dokumentation av orkesterns historia. Yngve berättade, de utsända från museumet anteckande och fotograferade. Det är vi tacksamma för. Jag har på denna blogg en egen kategori gällande Yngves. Detta för att bandet tillhörde de mest populära i mina tonår. Jag var själv aktiv som musiker, och visst fanns väl drömmen att en dag sitta bakom trummorna i Yngves orkester.
 
Bandet föddes redan 1945, så de hade några år på nacken när jag som 17-åring lyssande på dem på Perudden vid en fettisdagsdans 1975. Jag skulle fylla körkort samma höst. Så vid besöket ute på Perudden, fick vi lift av min kompis morsa. Hur vi kom oss hem på natten, kommer jag inte ihåg, men man kan väl förmoda att någon omtänksam förälder satt i sin bil utanför festplatsen och väntade på två finniga killar. Kom ihåg att detta inföll under dansbandens guldålder, det var inne att lyssna och dansa till dansband, utan att känna skammens röda rodnad på kinderna.
 
Texten som här följer, har jag lånat från Skellefteå museum, bilderna likaså.
/Roger Lindqvist.
 
T.v. Yngve Forsséll (1926-2009). Det började med ett dragspel...
Bilden överst t.h. vid bandets återförening, hade Yngve samlat ihop
många av de musiker som passerat revy igenom orkestern. Här syns
bl a piteborna Paul Lindberg och Allan Lundström, samt Göran Wilén, Kent
Larsson, Ann-Kristin Hedmark, Liz Lundberg, Stenne Granberg, Tommy
Forsséll m. fl. Den andra bilden visar Yngves i sin linda, 1945.
 
Olof Yngve Forsséll son till Olof Artur Forsell (1898-1978) och Agnes Maria Lundberg (1904-1940) föddes den 13 juli 1926 i Skellefteå landsförsamling. Han växte upp i Holmfors utanför Boliden, men bosatte sig senare på Brännan i Skellefteå med familjen, bestående av hustrun Ulla, sonen Tommy och dottern Ulrika. Yngve arbetade bland annat som bilförsäljare vid Forslunds AB, och som musiklärare. 1945 startades Yngve Forssélls orkester då under namnet Yngves Svänggäng, efter att en grupp musiker spelat tillsammans en danskväll, när den ordinarie orkestern hade paus.
 
Tillsammans med Dan Boström, Sigge Stenlund och Arne Holmqvist startade Yngve ur detta tillfälliga gäng - Yngve Forssélls orkester. Sättningen bestod av dragspel, bas, gitarr och trummor. Yngve själv spelade förutom dragspel även bas och trumpet (vilket han lärt sig genom korrespodenskurser), men fungerade framförallt som kapellmästare. Orkester-repertoaren utgjordes till en början framförallt av jazz men övergick så småningom mer åt populärmusik. Orkestern bestod till en början av lokala musiker från skelleftetrakten. Men senare tillkom även musiker från såväl andra delar av landet som världen.
 
Sammanlagt har cirka 40 personer spelat i orkestern (däribland kan nämnas, Ann-Kristin Hedmark, Elisabeth Lundberg, Roger Johnson, Jerry Williams, Emile Ford, Carli Tornehave, Gunnar Wiklund, Bernt Dahlbäck, Jörgen Edman, Tuttan Renholm, Anna-Lena Kanon m. fl). Största framgången kom med singeln "Så gich det till när farfar var ung", som under flera veckor 1973 låg etta på svensktoppslistan. Detta renderade bandet en guld-singel samt en silver-LP. Orkestern medverkade bl a i radioutsändningar som "Lördagsdansen" samt TV-program som "Nygammalt", bandet turnerade samtidigt omfattande runt om i landet.
 
Framförallt spelade orkestern vid dans (såväl vid enstaka danstillfällen som vid festivaler) men medverkade även i enstaka revyer som husband, däribland "Hurra-Hurra" vid Berns salonger samt skellefterevyn kan också nämnas. Yngve slutade turnera med bandet 1977 då sonen Tommy tog över det musikaliska ledarskapet, men behöll ansvret över de administrativa sysslorna. Bandet lades ner som fast arbetande orkester 1983, men har även efter det haft en del återföreningar.
-------------------------------------------------------
 
Överst: Harry Stenlund, Sten-Olof Granberg, Yngve Forsséll.
Nederst: Leif Nyberg, Karl-Erik "Charlie" Granberg (bror till Sten-Olof),
Gösta Pettersson, Rolf Pettersson (också bröder) samt Ann-Kristin Hedmark.
Foto: 1965.
 
Gösta Pettersson, mångårig medlem i Ynvge Forssélls.
 
Yngve Forssélls orkester 1950. Längst t.h. kapellmästaren Yngve Forsséll.
 
Från samma fototillfälle. Yngves 1950.
 
Vid Svandammen i Skellefteå, Yngve Forssélls orkester, sent 40-tal.
 
Orkesterledaren Forsséll vid intervjun som gjordes av
Skellefteå museum 2007.
 
Yngve skänkte även en del arkivalier till museumet.
Däribland denna inramning av ett orkesterfoto från
tidigt 70-tal.
 
I Yngves gillestuga hängde denna guld-LP på hedersplats.
 
"Så gick det till när farfar var ung".
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Källa: Skellefteå museum. Foto: Krister Hägglund.
 
Så ett TACK till huvudpersonen, Yngve Forsséll, för DIN berättelse, men som inte längre finns mitt ibland oss i fysisk mening. TACK även till Skellefteå museum, för att ni dokumenterade detta viktiga, åt den eftervärld som törstar efter historia. Det är genom historien vi alla lär oss. Såväl av det till synes "små" berättelserna, som de "större", men kom ihåg, allt är lika viktigt i det pussel vi lägger tillsammans.
 
Roger Lindqvist.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0