Edvin Adolphson:

 
¤ Skådespelaren Edvin Adolphson, 84, ser igen!
Sedan sju år tillbaka har han lidit av tilltagande blindhet, orsakad av grå starr. Strax före jul opererades han på Betaniahemmet och resultatet är helt lyckat.
Edvin Adolphson säger:
    - Skriv att en glad Edvin ser igen. Det är en obeskrivlig känsla, det är en återkomst till livet.
 
1970, något år efter sin bejublade insats i TV-serien "Markurells i Wadköping" drabbades Edvin Adolphson av grå starr på båda ögonen. Han opererades i höger öga, som var mest angripet. Operationen gick bra men en infektion tillstötte. Till sist gick inte synen att rädda. Han blev blind på höger öga.
 
Jag hade inget att förlora
Edvin Adolphson säger:
    - Jag hade fortfarande ledsyn kvar på det vänstra. Jag ville inte riskera att mista även den. Därför avstod jag från en ny operation. Jag fick finna mig i en tilltagande blindhet. De senaste åren har jag bara kunnat urskilja ljus och mörker.
    - Till sist fanns ingenting att riskera längre. Jag kunde lika bra chansa på en operation. Och den lyckades.
Operationer mot grå starr förekommer ofta och i de flesta fall med lyckat resultat. Edvin Adolphson säger att det här ingreppet, som utfördes av docent Björn Wulfing, var besvärligare eftersom starren var "gammal".
Han fortsätter:
    - Något så enkelt som att stå i fönstret och se bilarna borta på vägen gör mig så ofantligt glad. Nu väntar jag på att våren och att tulpanerna och syrenerna ska slå ut, jag har ju alltid varit så glad för färger.
 
Återkomst till livet
    - Jag har en hög ålder, 84 år, så det låter kanske fånigt men jag tycker faktiskt att det är en återkomst till livet. Edvin Adolphson har aldrig velat acceptera sin synskada. Han har ibland gett sig ut på egen hand i Stockholm för att bevisa för sig själv att han kunnat klara sig utan hjälp.
    - Jag har rest in till stan och knallat omkring i trafiken och jag har gett mig ut på ensamma T-baneresor, trots att jag aldrig tidigare begagnat tunnelbana. Men det har inte gått något vidare - snälla människor, särskilt damer, har alltid kommit fram och erbjudit mig hjälp.
Om ett par veckor kommer de nya glasögonen och då ska Edvin Adolphson även kunna läsa (nu använder han förstoringsglas) och se på TV.
 
Det mest positiva
I sex år har Edvin Adolphson varit ordförande i De Blindas Dag. Arbetet har gett honom nya erfarenheter och han har kommit i kontakt med andra synskadade.
Han säger:
    - Det arbetet är det mest positiva. Jag är imponerad av dessa människor. De är glada och öppna och har en otrolig vilja!
Ungefär 300 000 kronor per år samlas in av De Blindas Dag, främst genom ett stort lotteri, Edvin Adolphson:
    - Det är skandal att man ska behöva gå med tiggarbössan för att få ihop pengar till så självklara insatser som utbildning och till nya tekniska hjälpmedel. Men när det är så svårt att pressa ut pengar ur stat och kommun måste man ta saken i egna händer.
--------------------------------------------------------------------------
EXPRESSEN ¤ Februari 1977.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0